LOGO_LUPA_web

© Oded Wagenstein

Osamljeno življenje nekdanjih pastiric jelenov na severu Sibirije

december 19, 2018

60 ur vožnje z vlakom iz Moskve ter nato še 7 ur potovanja z avtom po zamrznjeni reki pripelje do žensk iz nomadskega ljudstva Nenetov, ki živijo ‘pozabljene kot lanski sneg’.

Na severu Sibirije se nahaja oddaljena vasica Yar-Sale in tukaj v izolaciji živijo nekdanje nomadske ‘pastirice’ jelenov.

Neneti so nomadsko ljudstvo, pastirji jelenov, ki živi v eni najbolj zahtevnih pokrajin na svetu. Razmere v tundri so primerne za aktivne pastirje, ki so v dobri kondiciji. Staranje člane te družbe prisili, da se ‘upokojijo’ in ustalijo, kar s seboj prinese veliko osamljenost. Pravzaprav v to prisilijo samo ženske, medtem ko moški običajno živijo nomadsko življenje vse do zadnjega dne.

Moški Neneti kljub zrelim letom in starosti ohranijo znotraj skupnosti neko socialno vlogo, medtem ko so ženske ‘pozabljene’ in prisiljene, da se starajo same.

Fotograf Oded Wagenstein je – ko je slišal za zgodbo upokojenih Nenetinj – kupil letalsko karto do Moskve ter se odpravil na dolgo pot do vasice Yar-Sale. Ob druženju s tamkajšnjimi ženskami je nastala serija fotografij z naslovom ‘Pozabljene kot lanski sneg.’

”Moji prvi dnevi tam niso bili lahki. Spomnim se 80-letne Take, ki me je v tundri gostila prvo noč. Vprašala me je, zakaj sem vendarle prišel tja, ko pa imam astmo, pa še vegetarijanec sem. Res dobro vprašanje, sem pomislil. Temperatura je bila minus 25 stopinj, v šotoru je bilo polno dima in začutil sem, da sem se napačno odločil. Toda po vasici so se razširile novice o prišleku in kmalu so me pričele vabiti k sebi ženske, da bi z menoj delile svojo zgodbo – zgodbo o zasneženi pokrajini, dolgih potovanjih in izgubljenih bližnjih …,” je dejal fotograf Oded Wagenstein …

(Visited 839 times, 1 visits today)