LOGO_LUPA_web

Obiskali smo Grožnjan

september 16, 2019
Petra Nastran, foto: Petra Nastran

Grožnjan. Ob njegovi omembi me misel ponese v to istrsko vasico, kamor se vedno znova vračam. Tu se počutim kot doma, vsakič odkrijem kaj novega ter se vrnem domov z mislijo, da se kmalu spet vrnem.

Hrvaška Istra

Leži v osrednjem delu hrvaške Istre, kjer živi tudi avtohtona slovenska manjšina. Živi na vpetini nad reko Mirno ter je 12 km oddaljena od Buj.

Galerije in ateljeji

Vas je bila po 2. svetovni vojni izpraznjena, leta 1965 pa so jo začeli naseljevati umetniki z različnih delov sveta. Zaživi v maju, ko njegove ulice preplavijo slikarji, kiparji, glasbeniki in vsi ljubitelji umetnosti. Poleti na njegovih ulicah kraljuje glasba, v drugi polovici septembra pa jesenski mir popestrijo dnevi tartufov.

Mir, a hkrati raj za čute

Grožnjan je nek drug svet, kar začutite takoj, ko ga obiščete. Na njegovih kamnitih ulicah kljub živahnosti vejeta mir in harmonija časov. Je kot bi bili na potovanju med svetovi – tukaj in zdaj, a hkrati v drugem času. Tu lahko dodobra napolnite svoje čute – ko vonjate cvetje na ulicah, degustirate tartufe in lokalno pijačo, jeste obrok domačega sadja s tržnice, uživate sončni zahod, se naužijete lepot slik in nakita ali ko si privoščite dišečo kremo lokalne izdelave.

Za srečo je potrebno tako malo, kajne?

(Visited 282 times, 1 visits today)