LOGO_LUPA_web

http://www.barcroft.tv

Na obisku pri nomadskem ljudstvu globoko v mongolski divjini

marec 10, 2019

Fotograf Joel Santos je potoval 1000 kilometrov globoko v notranjost mongolske divjine, da je obiskal družino Ganbaa blizu jezera Khovsgol.

Tam je preživel le tri dni, da je dosegel kamp, kjer družina živi, pa je potoval štiri dni – tri dni z avtom in en dan s konjem.

rain_2

Kot je povedal fotograf, je bilo potovanje samo svojevrsten izziv – ekstremen mraz, blato, odsotnost telefonskega signala in biti neprestano moker so posebne razmere.

rain_1

Na čelu družine Ganbaa, ki živi v šotoroh, takoimenovanih 'tipijih', je Purev. 
Na čelu družine Ganbaa, ki živi v šotoroh, takoimenovanih ‘tipijih’, je Purev.

Skupnost, kjer družina živi, se imenuje Tsaatan, imenujejo pa jo tudi ‘skupnost vzhodne tajge’. V njej vsega skupaj živijo štiri družine, torej štirje pari skupaj s svojimi otroki in vnuki. Živijo v šotorih, takoimenovanih ‘tipijih’. Namesto konj uporabljajo jelene (imajo jih okoli 500), ki so kot njihovi ljubljenčki in jih trenirajo, da od drugega leta dalje lahko prenašajo otroke, od tretjega pa tudi odrasle osebe. Izvorno ljudstvo Tsaatan izhaja iz avtonomne republike Tuva v Rusiji, v Mongolijo pa so se preselili leta 1940, med 2. Svetovno vojno.

rain_8

Poleg omenjene na tem območju živi še ena skupnost, ki pa se imenuje ‘skupnost zahodne tajge’. Ta ima okoli 1000 jelenov. Na njihovih hrbtih se prebivalci ene in druge skupnosti med seboj obiskujejo. Kot je dejal Santos, bi si za jahanje lahko pridobili konje, toda ta ljudstva imajo z jeleni prav poseben odnos in povezavo.

rain_5

rain_6

rain_3

Ljudstvi z vsakim letom težje preživita, saj so regulacije glede lova vedno strožje, njihov način življenja pa je odvisen od tovrstnega načina zagotavljanja prehrane. ”Nomadske družine še vedno obstajajo, toda v sodobnem svetu zaradi sprememb zakona, ekonomskih pritiskov in tuje akulturacije vedno težje preživijo,” je dejal Joel Santos. In še, da se je ob obisku počutil, kot da bi ga časovni stroj zavrtel nazaj v preteklost. ”Vem, da so tovrstne izkušnje zelo redke, vem pa tudi, da se od teh ljudstev človek lahko ogromno nauči. Zahodne šole in naši življenjski vzorci še daleč niso vse.”

vir: http://www.barcroft.tv

(Visited 504 times, 2 visits today)