LOGO_LUPA_web

Jezero Cornino v Furlaniji-Julijski krajini

maj 22, 2019
Petra Nastran
Foto: Fulvio Genero, direktor projekta Grifon vulture v Corninu

Ker je tako blizu Slovenije, a hkrati privablja s svojim svojstvenim čarom, ki ga ji daje bogata zgodovina, urejeni kraji ter lepa narava, smo se odločili obiskati Furlanijo – Julijsko krajino. Tokrat je bil naš cilj jezero Cornino (it. Lago di Cornino), ki leži 25 km od centra Vidma.

Foto: Fulvio Genero, direktor rojekta Griffon vulture v Corninu

Furlanija-Julijska krajina je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo, ter ena od petih s posebnim statutom. Je avtonomna dežela, kar omeni, da ima večjo neodvisnost od državne oblasti, hkrati pa večjo finančno podporo s strani države. Furlanija-Julijska krajina se deli na pokrajine Gorica, Pordenone, Trst in Videm; na severu meji z Avstrijo, na zahodu z deželo Benečija, na jugu z Jadranskim morjem in na vzhodu s Slovenijo.

Jezero Cornino in beloglavi jastreb

Jezero Cornino je skrito v kotanji, varujejo pa ga beloglavi jastrebi, ki imajo nad njim gnezdišče. Tu je največja kolonija tovrstne ptice v Italiji, kraj pa je zato tudi opazovališče ptic. V oblačnem dnevu je bilo videti izredno veliko teh čudovitih ptic, ki v premeru kril merijo do tri metre, njihova teža lahko doseže 11 kg, v nekaj dneh pa so zmožni prepotovati čez 1000 kilometrov.

Foto: Fulvio Genero, Director of Griffon vulture Project in Cornino

Žareče turkizno

Jezero je jezerce, saj je dolgo le okrog 140 metrov, globoko pa 8 metrov. A takoj me je osupnila njegova žareče turkizna barva, dobra vidljivost ter neka posebna energija, ki veje nad njim.

Foto: Fulvio Genero, Director of Griffon vulture Project in Cornino

Veter je na gladino zarisoval oblike, zaradi oblačnega vremena obiskovalcev ni bilo in vse to je še potenciralo doživetje. Nastalo je pred približno 10.000 leti, kot ostanek ledenika. Napaja se iz voda, ki tečejo iz gore Monte Prat. Na dnu boste opazili veliko zelenih alg, ki tvorijo podvodne travnike. Stalna temperatura jezera je od 9 do 11 stopinj Celzija in v njem ni veliko življenja, se pa zato najdejo nekatere vrste rakov.

Foto: Kostja Makarovič

Potapljanje le na Božič

Potapljanje je z dovolilnico dovoljeno le na Božič. Na Božični večer pa tu lahko uživate v predstavi z podvodnimi lučkami, jaslicami idr. Dobrodošla informacija, ki jo boste zapisali na koledar, kajne?

Foto: Kostja Makarovič

 

(Visited 188 times, 1 visits today)