Evropske destinacije odličnosti: Budimpešta

januar 2, 2019
Petra Nastran

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti regij s trajnostnim in okolju prijaznim turizmom.

Budimpešta je vedno dobra izbira

budapest-3760434_640

Budimpešta je eden izmed krajev, ki nudi veliko zanimivega v vsakem mesecu leta, saj ponuja bogato zgodovino in kulturno dediščino, dobro hrano, žurersko nočno življenje ter tople terme. Za vsakogar nekaj torej.

szechenyi-spa-1333668_640

Mesto je sestavljeno iz umirjenega predela Buda, ki nosi bogato dediščino otomanskega imperija in njihovih term, tu je kraljeva palača in Matijeva cerkev.

budapest-1814953_640

Pešta pa je po drugi strani bolj živahna, ima veliko muzejev, arhitekturo Art Nouveau, osupljiv parlament, baziliko sv. Štefana, judovsko četrt idr.

budapest-688726_640

Polna življenja

V Budimpešti boste videli številne izraze urbane umetnosti, obiskali boste lahko katerega izmed koncertov, galerij ali uživali na športni tekmi. Ste vedeli, da bo Budimpešta v letu 2019 nosilka naziva »Europe’s sport capital 2019«? Za sprostitev pa priporočamo obisk Margaretinega otoka na Donavi, ki je eden izmed najboljših evropskih parkov.

fountain-1733837_640

Kam gremo jest?

Kulinarika je ena izmed glavnih točk, ko delate načrt za obisk Budimpešta. V tem hladnem času bo prijal golaž, zraven poizkusite eno izmed krompirjevih jedi ali pa se odločite za mesno omako, segedin in poizkusite sladice. Zraven se bo podal kozarec dobrega madžarskega vina.

goulash-3773134_640

Boldog új évet!

(Visited 65 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Snøhetta/Plompmozes
Arktični trajnostni hotel, ki bo več energije ustvaril, kot porabil

Trajnostni hotel Svart se nahaja na neverjetni lokaciji ob ledeniku, znotraj arktičnega kroga. Hotel na tako občutljivi lokaciji potrebuje poseben  ...

Fotografije: Petra Nastran
El Camino – po Jakobovi poti

Romarski turizem zajema velik del svetovnega turizma in izvira iz prvih potovanj, ko so se ljudje, če so zapustili svoj dom, največkrat odpravili do ...

plovdiv
Evropska prestolnica kulture 2019: bolgarski Plovdiv

Plovdiv, antično mesto, zgrajeno okoli 7 hribov na jugu Bolgarije, je poleg italijanske Matere drugo mesto, ki je Evropska prestolnica kulture 2019. ...

FB/TESA : Traversée de l'Atlantique en Tonneau
71-letni Francoz v sodu pluje prek Atlantika

V zadnjih dneh lanskega leta je izplul, če bo šlo vse po sreči, pa bo svojo misijo francoski avanturist Jean-Jacques Savin končal v treh mesecih.  ...