LOGO_LUPA_web

Destinacije EDEN: otok Krk

november 7, 2018
Foto: Petra Nastran

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti regij s trajnostnim in okolju prijaznim turizmom.

Piše: Petra Nastran

croatia-1766510_1280

Krk, zlati otok

Krk je drugi največji izmed 1185 hrvaških otokov. Ugodna mediteranska klima, dobra geografska lega ter obilo naravnih in kulturnih lepo so mu že v antičnih časih pripisale ime »zlati otok«. Nekateri ga imenujejo tudi zibelka hrvaške kulture.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Razgibana pokrajina

Otok je na najdaljšem delu dolg 38 km, na najširšem pa širok 20 km ter ima 190 km obale. Skoraj tretjino otoka prekrivajo gosti gozdovi. Severozahodni del je nižji, bolj rodoviten ter najgosteje naseljen, jugovzhodni del pa visok ter gol – tu se nahaja tudi Obzovi, s 570 metri nad morjem najvišji vrh. Na otoku se nahaja kar 1400 rastlinskih vrst, kar je polovica vseh na Hrvaškem.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Lagune kot iz sanj

Krk vas bo osupnil z mnogimi zaliv in lagunami, kjer kar ne boste mogli verjeti, da se take lepote nahajajo razmeroma blizu Slovenije. Nekateri zalivi so težje dostopni in sama sem jih nekaj odkrila po srečnih naključjih.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Vredno je malce raziskovati, odkrivati avanturista v sebi ter biti nagrajen z osupljivimi lepotami!

 

(Visited 182 times, 2 visits today)