LOGO_LUPA_web

Pomoč drugemu podaljšuje življenje

avgust 26, 2013

Bi radi živeli dlje? Če pomagate drugemu, ste že na dobri poti. Tako pravijo najnovejše strokovne ocene, ki so pokazale, da na primer obiskovanje bolnih in pomoč lačnim nista le občudovanja vredni dejanji, temveč osrečujeta tako dušo kot telo.

Dobra dejanja naj bi zmanjšala zgodnjo smrt za kar 22%, v primerjavi s tistimi, ki ne participirajo v tovrstnih aktivnostih. Ocena, ki izhaja iz štiridesetih študij in je bila objavljena v BMC Public Health, je prav tako razkrila, da prostovoljci redkeje bolehajo za depresijo in čutijo v življenju večje zadovoljstvo kot ostali.

‘Naša sistematična ocena kaže na to, da je prostovoljstvo povezano z izboljšanjem zdravja,’ pravi vodja te ‘raziskave’, dr. Suzanne Richards iz medicinske univerze v Veliki Britaniji. Toda pri tem strokovnjaki poudarjajo, da ne smemo pričakovati omenjenih pozitivnih učinkov, če bomo vrgli kovanec ali dva v klobuk na ulici. Za doseg omenjenega zadovoljstva je potrebno žrtvovati določeno mero časa in truda.

Da bi promovirali vse te učinke Združeni narodi in mnoge evropske vlade vzpodbujajo svoje prebivalce k prostovoljstvu. Če primerjamo po celinah, se prostovoljnega dela loteva 27% Američanov, 22% Evropejcev in 36% Avstralcev.

Vir: www.healthland.time.com

(Visited 15 times, 1 visits today)