iNFO: Vietnam


KDAJ?

Vietnam je privlačen za obisk vse leto. V severnem delu so zime dokaj hladne, največ dežja pade od maja do oktobra. V osrednjem delu največ dežja pade od septembra do novembra, na jugu pa v poletnih mesecih.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

350 €+

nočitev: 10-50 €, luksuz 90 €+

dnevi obrok: 2–15 €, luksuz 20 €+

PREVOZ (povratna vozovnica - Ho Chi Minh)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 600 € . Iz Benetk, Zagreba od 520 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalski prevozi nizko cenovnih ponudnikov so ugodni in vredni razmisleka med najbolj oddaljenimi mesti.

 

Vlak je odlična možnost tudi za večje razdalje, a žal višji razred spalnika lahko stane več kot letalska vozovnica.

 

Najcenejši in najbolj razvejan je avtobusni prevoz. Na voljo je tudi za največje razdalje. V slednjem primeru so na voljo posebni spalni avtobusi, na katerih so nameščeni sedeži v obliki zasilne postelje.

 

Taksisti najbolj znanih prevoznikov (Vinasun, Mai Linh, Hanoi Taxi, Van Xuan) praviloma uporabljalo taksimeter. Vseeno se je dobro pozanimati o približni ceni prevoza. Manj uveljavljeni prevozniki ali celo vozniki na črno uporabljajo številne prevare. V večjih mestih taksisti nudijo tudi prevoz z motorjem. Posebno atraktivna je lahko vožnja z rikšo. A tu še posebno velja, da se morate vnaprej dogovoriti za ceno prevoza.

 

V času praznovanja lunarnega novega leta je priporočljivo rezervirati vozovnice daleč vnaprej. Med večdnevnim praznikom so zaprte banke, uradi, številne trgovine in celo turistične agencije. A je zato praznično vzdušje nekaj posebnega in ga je vredno doživeti.

VSTOP

Za slovenske državljane je vizum potreben. Vizum je mogoče urediti na vietnamskem veleposlaništvu (Dunaj), enostavneje pa ob prihodu na letališče Ho Chi Minh ali Hanoi. V slednjem primeru morate predhodno pridobiti elektronsko odobritveno pismo. Ena izmed preverjenih agencij, ki vam ga zagotovi, je Vietnam visa center (vietnamvisacenter.org).

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v največjih mestih imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Malarija se pojavlja predvsem v notranjosti, zato je tam priporočljivo jemanje antimalarikov. V obalnih področjih se občasno (v deževni dobi) pojavljajo izbruhi tropske mrzlice dengue. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v večjih mestih je pitna – higiensko neoporečna a močno klorirana. Vseeno za tujce ni priporočljiva razen, če je prekuhana. Preventivno je povsod bolje uporabljati ustekleničeno vodo.

VALUTA - dong

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, lov in ribolov, kolesarjenje, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Vietnam je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči.

 

Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V Vietnamu živi več vrst strupenih kač, vključno s kobrami. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Hanoi: prestolnica o Rdeči reki. Staro mestno jedro, budistična taoistična on daoistična svetišča, Svetišče literature, Ho Chi Minhov mavzolej, parki, muzeji.

Bac Ha: mesto v severnem Vietnamu. V okolici živijo pripadniki različnih plemen znanih po pisanih tradicionalnih nošah. Mnogi ob nedeljah prodajajo ali kupujejo na veliki mestni tržnici.

Delta Mekonga: območje številnih krakov in vodnih kanalov ob izlivu reke Mekong. Slikovita mesta in vasi, tržnice na vodi, gojišča školjk in rakov.

Ha Long: zaliv Južno kitajskega morja s slikovito kraško pokrajino in več tisoč otočki.

Ho Chi Minh: središče južnega dela Vietnama. Francoska kolonialna arhitektura, katedrala, budistična in taoistična svetišča, kitajska četrt, pokrita tržnica, muzeji.

Hoi An: pristanišče ob reki Thu Bon. Ohranjeno staro mestno jedro z lesenimi hišami in številnimi kitajskimi templji, tržnica, galerije, muzeji, kuharske šole. V okolici si je vredno ogledati ostanke chamskega mesta My Son.

Hue: nekdanja cesarska prestolnica. Cesarska trdnjava in palača zgrajena po vzoru Prepovedanega mesta v Pekingu, cesarske grobnice, budistična svetišča, muzeji.

Nha Trang: pristanišče in največje letovišče. Budistični templji, katedrala, chamska svetišča, tržnica, peščene plaže, tematski zabaviščni park na otoku, ki je dostopen s kabinsko žičnico.

Phong Nha: več kot osem kilometrov dolg sistem kraških jam z urejenim dostopom.

Phu Quoc: največji vietnamski otok. Tropski paradiž s peščenimi plažami in koralnim grebenom.

Tam Coc: kraška pokrajina s stožčastimi osamelci. Kraške jame, riževa polja ob reki Ngo Dong.KORISTNO

Uradni jezik:
vietnamščina, med tujimi jeziki sta najpogostejša angleščina in francoščina.
Časovni pas:
UTC +7 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
policija - 113, reševalci - 115