LOGO_LUPA_web

iNFO: Velika Britanija
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, LONDONA in večjih mest tudi ostale mesece. V večjem delu prevladuje oceansko podnebje – sveža poletja in mile zime. Običajno lahko računate z večjim številom deževnih dni kot doma.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
  • 800 €+

    nočitev: 30-150 €, luksuz  200 €+

    dnevi obrok: 10-30 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica - London)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 90 €, iz Benetk od 25 €.

    Trajekt iz Francije (avto in voznik) od 90 €. Vožnja skozi Eurotunel je cenejša in hitrejša – 60 €.

LOKALNI PREVOZI

Najcenejši prevoz na večje razdalje predstavljajo nizko cenovni letalski ponudniki. Sledijo avtobusni prevozniki, ki so žal tudi najpočasnejši, najdražja pa je vožnja z vlakom. Železniška podjetja ponujajo precejšnje popuste za vnaprejšnji nakup. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - britanski funt

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Velika Britanija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest v nočnem času. Ponoči po možnosti ne vstopajte v prazen vagon podzemne železnice. V večjih mestih lahko naletite na taksiste brez licence – v vsakem primeru se jim je pametno izogniti. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Najbolj strupena kopenska žival je gad Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni. Kopalce ponekod ogrožajo visoki valovi in morski tokovi, ter meduze. Previdnost velja tudi v bližini večjih ptičjih gnezdišč, saj lahko postanejo ptice zelo agresivne.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Anglija

-London: Buckinghamska in Kensingtonska palača,  trdnjava Tower, most Tower Bridge, parlament, Westminstrska palača in opatija, zvonik Big Ben, katedrala Sv. Pavla, Greenwich park z observatorijem, Panoramsko kolo London Eye, botanični vrt Kew Gardens, številni muzeji, galerije, prireditve.

-Bath: zdraviliško mesto, rimsko kopališče, georgijanska arhitektura, muzeji.

-Cornwall: polotok z lepimi plažami, spektakularnimi klifi, prikupnimi kraji in največjim rastlinjakom na svetu.

-Lake district: jezerska pokrajina je privlačen pohodniški cilj z najvišjim vrhom Anglije Scaffel Pike (78 m), po največjem jezeru vozijo starodavni parniki.

-Stonehenge: megalitski spomenik iz velikih kamnitih blokov, katerega namen ni razvozlan.

 

Škotska

-Edinburgh: politično in kulturno središče Škotske, Edinburški grad, palača Holyrood, kraljeva ladja Britannia, škotski parlament, Kraljevi botanični vrt, galerije, muzeji.

-Loch Ness: jezero ni privlačno le zaradi domnevne pošasti. Okoliška hribovita pokrajina je pravi pohodniški paradiž.

-Otok Sky: najlažje dosegljiv otok je povezan z mostom. Ponaša se s peščenimi obalami, prepadnimi klifi, visokimi grami, otoško destilarno viskija, uživate lahko v škotskih tradicionalnih igrah.

 

Wales

-Cardiff: kulturno središče Valižanov, grad, muzeji, slikovit zaliv s pristaniščem.

-Caernarfon: srednjeveško pristaniško mestece z mogočnim gradom ob rečnem izlivu.

-Snowdonia: hribovita pokrajina z jezeri in najvišjim valižanskim vrhom Snowdon (1085 m) na katerega vozi gorska železnica.


Severna Irska

-Belfast: prestolnica Severne Irske.  Viktorijanske zgradbe, grad, mestna katedrala, opera, stolp z uro, tržnica Svetega Jurija, Kraljičina univerza, botanični vrt, galerije, muzeji (Titanic).

-Giant's Causeway (Velikanov prehod): obala s tisočerimi bazaltnimi stolpiči, ki so nastali pred tisočletji ob vulkanskih izbruhih.

-Otok Rathlin: redko poseljen otok s spektakularnimi klifi in gnezdišči morskih ptic.

 KORISTNO

Uradni jezik: 
angleščina, valižanščina, škotska gelščina
Elektrika:
v uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja:
po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC +0 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
999 ali 112