LOGO_LUPA_web

iNFO: Sveta Lucija


KDAJ?

Sveta Lucija je privlačna za obisk vse leto. Deževna doba traja od maja do novembra, vendar lahko pregreto ozračje tudi v drugih delih leta vsak dan osveži kakšna ploha. Poleti otok občasno ogrožajo hurikani.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

650 €+

nočitev: 30-100 €, luksuz 150 €+

dnevi obrok: 5–30 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 870 €, iz Benetk od 670 €.

LOKALNI PREVOZI

Javni prevoz predstavljajo majhni avtobusi ali kombiji. S taksisti se je potrebno glede cene vožnje dogovoriti vnaprej.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v prestolnici imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Na otoku malarija ni prisotna. Zato pa komarji prenašajo mrzlico dengue, ter virus zika. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v največjih krajih je pitna – higiensko neoporečna. Drugod ni priporočljiva za pitje razen, če je prekuhana. Povsod je naprodaj ustekleničena voda.

VALUTA - vzhodnokaribski dolar

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, ribolov, kolesarjenje, plezanje.

NEVARNOSTI

Sveta Lucija je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči.

Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Na otoku živijo strupene kače podobno nevarne kod modras. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Castries: prestolnica s pristaniščem. Barvito mestno središče, kolonialne hiše, katedrala, guvernerska palača, pokrita tržnica. Razgledni hrib z utrdbo Morne Fortune.

Black Diamond: slikovit slap se pojavi v enem izmed filmov o Supermanu. V neposredni bližini so urejene manjše toplice ter botanični vrt.

Edmund: rezervat v deževnem gozdu na pobočjih najvišje otoške gore Mount Gimie (950 m). Številne pohodniške poti, slapovi.

Karneval: da bi se izognili konkurenci drugih karnevalov na Karibskih otokih, tu karneval pripravljajo julija.

Marigot Bay: eden večjih turističnih krajev ob dolgi peščeni obali obdani s kokosovimi palmami.

Mount Soufriere: domačini se pohvalijo, da imajo vulkan v katerega se je mogoče pripeljati z avtomobilom. Vulkanska aktivnost v žrelu predstavlja žveplene vrelce vroče vode in blata.

Pigeon island: otoček povezan s kopnim preko nasipa. Razgledne točke in ostanki angleške utrdba Rodney. Maja tu zaključek velikega jazz festivala.

Piton: atraktivna koničasta vrha Gros Piton (798 m) in Petit Piton (750 m) sta simbol otoka. Vzpon je priporočljiv z vodičem.

Rodney Bay: najbolj razvit turistični kraj ob polkrožno oblikovani peščeni obali.

Soufriere: barvito kolonialno pristaniško mesto. Več ohranjenih lesenih vil, cerkev, črne peščene plaže. V bližini slap Diamond.KORISTNO

Uradni jezik:
angleščina
Elektrika:
V uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja:
Tako kot Britanci vozijo po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC -4 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
911