LOGO_LUPA_web

iNFO: Šrilanka


KDAJ?

Šrilanka je privlačna za obisk vse leto. Na južnem delu otoka pade največ dežja poleti, na severnem, manj turističnem pa od oktobra do januarja.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

350 €+

nočitev: 10-50 €, luksuz 70 €+

dnevi obrok: 2–15 €, luksuz 20 €+

PREVOZ (povratna vozovnica - Kolombo)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 550 € .

LOKALNI PREVOZI

Letalski prevozi so dragi, maloštevilni a vredni razmisleka med najbolj oddaljenimi mesti.

Vlak je odlična možnost, a žal povezuje la kraje ob zahodni obali, slikovita proga pa vodi tudi v hribovito notranjost. Potovanje je poceni tudi v prvem razredu, a običajno počasnejše kot z avtobusom.

 

Podobno poceni a bolj razvejan je avtobusni prevoz. Avtobusi državnega prevoznika CTB večinoma niso klimatizirani. Veliko sodobnejša so vozila privatnih ponudnikov, ki vozijo predvsem na daljše razdalje. Vožnja s slednjimi je bistveno dražja a tudi hitrejša.

 

Taksisti praviloma uporabljalo taksimeter. Vseeno se je dobro pozanimati o približni ceni prevoza. Ugodna možnost je tudi najem taksista za večdnevno potovanje po otoku.

 

V mestih in na krajših razdaljah vozijo tudi motorni tricikli (tuk-tuk). Za vožnjo z njimi se je vedno potrebno dogovoriti vnaprej ali za ceno povprašati domačine.

VSTOP

Za slovenske državljane je vizum potreben. Vizum je mogoče urediti na šrilanškem veleposlaništvu, enostavneje pa ob prihodu na letališče v Kolombu. V slednjem primeru je ceneje in hitreje, če predhodno uredite elektronsko odobritev potovanja (eta.gov.lk).

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v največjih mestih imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Na otoku malarija ni več prisotna. Zato pa komarji prenašajo mrzlico dengue, še posebno v času deževne dobe. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja ni priporočljiva za pitje razen, če je prekuhana. Povsod je naprodaj ustekleničena voda.

VALUTA - šrilanska rupija

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, lov in ribolov, kolesarjenje, joga, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Šrilanka je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči.

 

Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Na Šrilanki živi več vrst strupenih kač, vključno s kobrami. Ponekod živijo krokodili, sloni in zveri iz družine mačk. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Colombo: največje otoško mesto. Številne stavbe iz kolonialnega obdobja, katedrala, budistični in hindujski templji, tržnica, parki, gledališča, muzeji, galerije, festivali.

Anuradhapura: ruševine starodavne prestolnice. Kip sedečega Bude, stupe, svetišče v skali, sveto drevo. V bližini gora Mihintale z več svetišči.

Dumbulla: pet budističnih svetišč vklesanih v skalo. Freske, kip ležečega Bude,

Galle: utrjeno pristaniško mesto. Nizozemska trdnjava, kolonialno mestno središče, peščene plaže v okolici.

Hikkaduwa: priljubljeno letovišče. Peščene plaže, koralni greben.

Kandy: budistično romarsko mesto. Svetišče Budovega zoba, budistična samostana, kolonialna arhitektura, botanični vrt, festivali.

Nuwara Eliya: mesto v hribovitem delu otoka. Kolonialna arhitektura, parki, čajne plantaže, slapovi.

Pinnawella: sirotišnica za slone. Priložnost za opazovanje večjega števila slonov, ki se dvakrat dnevno kopajo v reki.

Polonnaruwa: srednjeveška prestolnica ob jezeru. Ostanki kraljeve palače, kamnita knjiga, svetišča, Budovi kipi, trojno obzidje.

Sigiriya: ostanki trdnjave na skalnem osamelcu. Ob vznožju kraljevi vrtovi, ob poti na vrh skale poslikave z ženskimi liki.

Udawalawe: naravni rezervat z bogatim rastlinskim in živalskim svetom (ptice, opice, sloni, leopardi, medvedi, srne, vodni bivoli, krokodili).KORISTNO

Uradni jezik:
singalščina, tamilščina, angleščina.
Elektrika:
V uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja:
Tako kot Britanci vozijo po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC +5h30 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
policija - 119, reševalci - 110