LOGO_LUPA_web

  iNFO: Španija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od aprila do oktobra, Madrid, Barcelona in večjih mest tudi ostale mesece, ljubitelji smučanja pa bodo pozimi v Pirinejih in Sierri Nevadi našli smučišča. Na skrajnem jugu in Kanarskih otokih so tudi zime prijetno tople.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

700 €+

nočitev: 25-140 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 10-40 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 220 €, iz Benetk od 30 €.

    Avtobus, Barcelona od 210 €.

LOKALNI PREVOZI

Najudobnejši in cenovno ugoden prevoz na večje razdalje predstavljajo nizko cenovni letalski ponudniki. Železniške povezave so zelo dobre. Najcenejši so avtobusni prevozi. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali, nočni klubi.

NEVARNOSTI

Španija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Tatovi pogosto delujejo v skupinah tako, da eden zamoti žrtev, ostali pa skušajo neopazno ukrasti vrednejše stvari. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Zaradi grožnje terorizma je poostrena pripravljenost policije. Na javnih mestih nikoli ne puščajte kosov prtljage brez nadzora, saj bi jih lahko smatrali za bombno grožnjo.

 

Ob atlantski obali kopalce ogrožajo visoke plime in močni morski tokovi, občasno meduze.

 

Najbolj strupena kopenska žival je gad, na jugu živijo pajki črne vdove, katerih pik je lahko zelo boleč. V Pirenejih živijo medvedi in volkovi a so srečanja z ljudmi izredno redka. Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Madrid: staro mestno jedro okoli trga Plaza Mayor, kraljeva palača, park Retiro, muzej Prado, galerije, prireditve.

Andaluzija: številna atraktivna mesta z ohranjenimi starimi mestnimi središči (Cordoba, Granada, Malaga, Sevilla) in obilje peščenih plaž.

Balearski otoki: Mallorca, Ibiza, Menorca in Formentera so priljubljena turistična destinacija za vse okuse. Ibiza je znana po nočnem življenju, Mallorca po številnih plažah in velikih turističnih naseljih, Menorca in Formentera pa sta bolj umirjeni in naravno ohranjeni.

Barcelona: kulturno središče Kataloncev, staro jedro Barri Gotic, cerkev Sagrada Familia, Gaudijeva arhitektura, Montjuic z olimpijskimi prizorišči, Španska vas, galerije, muzeji (Joan Miro, Pablo Picasso).

Costa Brava: najbolj obiskan del španske obale z razgibanim nočnim življenjem.

Cuenca: staro mestno jedro, gotska katedrala, visoke srednjeveške hiše na prepadnih robovih soteske, most Sv. Petra.

Jakobova pot: ena najpomembnejših romarskih poti v Evropi se konča v atraktivnem mestu Santiago de Compostela (katedrala Sv. Jakoba, nadškofijska palača, samostani).

Kanarski otoki: sedem otokov vulkanskega izvora leži ob zahodni obali Afrike. Vsak se ponaša s svojimi posebnostmi, najbolj obiskana pa sta Tenerife in Gran Canaria. Za obisk so primerni vse leto.

Merida: rimski most, gledališče, hipodrom in amfiteater.

Garrotxa: naravni park z okoli tridesetimi vulkanskimi stožci, ki so najlepše vidni iz zraka.KORISTNO

Uradni jezik:
španščina (kastiljščina)
Časovni pas:
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112