LOGO_LUPA_web

iNFO: Sejšelski otoki


Sejšelski otoki so se mi zaradi visokih hotelskih cen od nekdaj zdeli težko dosegljiva destinacija. Peščene plaže in kokosove palme je mogoče občudovati na drugih koncih sveta za precej manj denarja. A privlačnim otočkom se vendar nisem mogel upreti in že po nekaj dneh sem vedel, da sem prišel prav – v pravcati paradiž s prijaznimi domačini.

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Otoki so privlačni za obisk vse leto. Tropski orkani običajno ne dosežejo tega območja. Največ dežja pade od oktobra do aprila, predvsem v obliki kratkotrajnih ploh. Najbolj vlažno je od decembra do februarja, najbolj sušno pa julija in avgusta. Dnevne temperature se vse leto gibljejo med 23 in 32 °C , najhladneje je poleti.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
 • 800 €+
 • nočitev: 40-250 €, luksuz 200 €+
 • dnevi obrok: 5–25 €, luksuz 50 €+
PREVOZ (povratna vozovnica)
 • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 750 € s prestopanjem v Parizu ali Arabskih emiratih. Iz Zagreba preko Dunaja in Etiopije od 600 €.

LOKALNI PREVOZI

Tri največje otoke (Mahe, Praslin, La Digue) povezuje redna ladijska linija s hitrim katamaranom. Mahe in Praslin povezuje letalska linija, na ostale otoke pa je mogoče priti z najetim čolnom ali leteti s čarterskimi letali oz. helikopterjem. Avtobusni prevoz je urejen le na otokih Mahe in Praslin. Na voljo so taksiji, za vožnjo pa se je priporočljivo dogovoriti s taksistom vnaprej. Možen je tudi najem vozila. Na najmanjših otokih je za raziskovanje dovolj najem motorja ali kolesa, v nekaterih hotelih pa so gostom na voljo električni avtomobilčki za golf.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben (do 90 dni). Zahtevajo pa povratno letalsko vozovnico. Lahko tudi preverjajo kje nameravate bivati, zato je priporočljiva rezervacija prenočišča vsaj za prve dni.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove na glavnem otoku imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Le, če prihajate z območja z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, predložiti pa morate certifikat o cepljenju. Na otokih ni malarije, zato pa nekatere predele občasno prizadeneta virusni tropski bolezni dengue in chikungunya. Simptomi so podobni gripi, cepiva pa žal ni. Edina preventiva je preprečevanje pikov komarjev, ki prenašajo te bolezni: spanje pod mrežo proti komarjem, ali v (klimatiziranih) prostorih z zamreženimi okni. Ter uporaba sredstev proti pikom komarjev, še posebno med hojo po gozdu.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna, le močno klorirana. Slednje še posebno velja na otoku La Digue. Če jo prekuhate, neprijeten priokus izgine. Voda v odročnejših manjših krajih je lahko oporečna. Če imate občutljivo prebavo, je priporočljivo uživanje ustekleničene vode.

VALUTA - sejšelska rupija

Lokalni denar boste potrebovali za nakupe v manjših trgovinah in na tržnicah, za obisk restavracij ter za lokalne prevoze. Najenostavnejši je dvig na bankomatu, dobro pa je imeti s seboj tudi nekaj gotovine, katero lahko menjate v bankah ali v menjalnicah. V hotelih in turističnih agencijah je možno plačevanje s tujimi valutami, najraje evri ali ameriškimi dolarji. V turističnih agencijah, hotelih in boljših restavracijah, trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, lov in ribolov, kolesarjenje, golf.

NEVARNOSTI

Sejšeli so varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja zelo redka. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

Če nameravati raziskovati morje s svojim ali najetim plovilom, velja previdnost na odprtem morju, še posebno med najbolj oddaljenimi otoki in afriško celino. Tam je že prišlo do piratskih napadov.

Ponekod so v bližini obale nevarni morski tokovi, zato se pred kopanjem posvetujte z domačini. Na nekaterih plažah so občasno aktivne peščene mušice. Povzročajo zelo srbeče pike, k sreči pa na Sejšelih ne prenašajo nevarnih bolezni (parazitska lišmeniaza).

In še ena nevarnost s plaž: kokosovi orehi! Ne ležite pod palmo na kateri so kokosovi orehi, saj so lahko ob padcu na tla smrtno nevarni!

Na nekaterih otokih živi strupena vrsta drevesne kače (boomslang), katere pik je lahko smrtonosen, a srečanja z njo so izredno redka. Večja previdnost je potrebna v morju. Tam velja osnovno pravilo, da se ne dotikate ničesar, saj lahko naletite na strupene organizme, od meduz do strupenih rib.

NAJVEČJE ATRAKCIJE
 • Otok Mahe
 • Victoria – prestolnica s katedralo, z nekaj kolonialnimi hišami in muzeji, ter botaničnim vrtom. Obvezen je obisk tržnice, ki je daleč največja v državi.
 • Narodni park Morne Seychellois, z istoimenskim najvišjim vrhom 905 m. Spotoma lahko obiščete plantažo čaja. Za raziskovanje bolj oddaljenih predelov je priporočljiv najem vodnika.
 • Plaže – med najbolj priljubljene sodi najdaljša otoška plaža Beau Vallon. Spremljajo jo številne restavracije in manjši hoteli.
 • Otok Praslin
 • Najprivlačnejši plaži z belim peskom in turkiznim morjem sta Anse Lazio in Anse Volbert.
 • Vallee de Mai – zaščiten pragozd v notranjosti otoka. V njem živi več vrst endemičnih ptic, poleg tega je tu največje rastišče endemičnih palm Coco de mer. Če nameravate za spomin kupiti sadež ali njegovo lupino, mora biti opremljena z uradnim certifikatom, sicer izvoz ni dovoljen.
 • Otok La Digue
 • Anse Source D'Argent je morda najlepša peščena plaža na otočju. Poseben pečat ji dajejo velike granitne skale. Mimogrede obiščite še plantažo kokosovih orehov in vanilije.
 • Otok Fregate - eden izmed atraktivnih privatnih otokov z naseljem bungalovov za petičneže. Na njem živi ogrožena vrsta srake, ki jo najdemo samo na tem otoku, ter skupina velikih sejšelskih želv. Paradiž za ljubitelje narave.
 • Otok Aldabra - težko dosegljivo otočje na katerem živi največja populacija velikih sejšelskih želv. K sreči lahko vidite želve tudi na večini drugih otokov – nekateri jih imajo za hišne ljubljenčke.


KORISTNO

Uradni jezik: 
Francoski in angleški, 
domačini uporabljajo tudi otoški jezik kreolščino s francosko osnovo
Elektrika: 
V uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja: 
Tako kot Britanci vozijo po levi strani cestišča.
 Časovni pas: 
UTC +4 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
policija - 999, bolnišnica - 151