iNFO: Romunija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi zasnežena pokrajina in nekaj smučišč.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

500 €+

nočitev: 20-50 €, luksuz 80 €+

dnevi obrok: 8 -15 €, luksuz 30 €+

PREVOZ (povratna vozovnica prek Budimpešta)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 230 €, iz Benetk od 80 €.

    Avtobus od 100 €.

LOKALNI PREVOZI

Notranji leti so precej razvejani, nekatere pokrivajo nizko cenovni prevozniki za zmerno ceno. Železniške povezave so pogoste predvsem med večjimi mesti. Nekoliko cenejši in pogostejši so avtobusni prevozi. Razširjen je tudi avtoštop, pri katerem štoparji prispevajo za stroške vožnje. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza. Taksisti v Bukarešti in še katerem izmed večjih mest skušajo ogoljufati tujce na različne načine.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - leu

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Romunija je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. V sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. Na nekaterih območjih živijo medvedi in volkovi. Gad živi na območju celotne države.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Bukarešta: prestolnica s starim mestnim jedrom. Kraljeva palača, karavanseraj, patriarška cerkev, parlament, galerije, muzeji, parki.

Bran: grad povezujejo z Vladom Tepešem - Drakulo.

Brasov: središče nekdanjih nemških rudarjev. Delno ohranjeno mestno obzidje in staro jedro, grad, Črna cerkev.

Bucovina: pravoslavni utrjeni samostani s poslikanimi zunanjimi stenami iz 15. in 16. stoletja.

Cluj-Napoca: kulturno središče z velikim deležem Madžarov. Staro mestno jedro, gotska cerkev Sv. Mihaela, parki, botanični vrt, muzeji.

Constanta: pristanišče ob Črnem morju s privlačnim starim jedrom. Mošeja, katedrala, stara igralnica, akvarij. Dolge peščene plaže in hoteli v bližnjem kraju Mamaia.

Sibiu: mesto z ohranjenim obzidjem in srednjeveškim jedrom. Gotska evangeličanska cerkev, ortodoksna katedrala, mestna hiša, obrambni stolpi, muzeji.

Sighisoara: srednjeveško mesto z ohranjenim obzidjem. Grad, gotska cerkev, obrambni stolp, saško pokopališče, muzeji, rojstna hiša Vlada Tepeša- Drakule. V okolici je več utrjenih taborov.

Sinaia: mesto s samostanom je tudi eno večjih romunskih smučarskih središč. Igralnica, neorenesančni grad Peles, dvorec Pelisor, parki, skalni osamelci na gori Bucegi.

Tulcea: pristaniško mesto v delti Donave. Cerkev Sv. Nikolaja, mošeja, muzeji. Izleti v razvejano rečno delto z jezeri s slepimi rokavi, poplavljenimi gozdovi, številnimi pticami, privlačnimi vasmi.KORISTNO

Uradni jezik:
romunščina
Časovni pas:
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112