LOGO_LUPA_web

iNFO: Reunion


KDAJ?

Francoski tropski otok v Indijskem oceanu je primeren za obisk vse leto. Največ dežja pade od decembra do februarja.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

800 €+

nočitev: 40-130 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 10-25 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica prek Pariza)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 750 €.

LOKALNI PREVOZI

Javni prevoz predstavljajo avtobusi in taksiji. Avtobusi povezujejo večino otoških krajev, tudi v notranjosti. Le povezave niso zelo pogoste.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Le, če prihajate z območja z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, predložiti pa morate certifikat o cepljenju. Na otokih ni malarije, zato pa nekatere predele občasno prizadeneta virusni tropski bolezni dengue in chikungunya. Simptomi so podobni gripi, cepiva pa žal ni. Edina preventiva je preprečevanje pikov komarjev, ki prenašajo te bolezni: spanje pod mrežo proti komarjem, ali v (klimatiziranih) prostorih z zamreženimi okni. Ter uporaba sredstev proti pikom komarjev.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V boljših hotelih, trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, ribolov.

NEVARNOSTI

Otok je varen, z izjemo nekaterih predelov prestolnice v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Ponekod so v bližini obale nevarni morski tokovi, zato se pred kopanjem posvetujte z domačini. Ob nekaterih obalah so večkrat zabeležili napade morskih psov. V morju velja osnovno pravilo, da se ne dotikate ničesar, saj lahko naletite na strupene organizme, od meduz do strupenih rib. In še ena nevarnost s plaž: kokosovi orehi! Ne ležite pod palmo na kateri so kokosovi orehi, saj so lahko ob padcu na tla smrtno nevarni! Na otoku ni strupenih kač.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Saint Denis: Barvita prestolnica. Kolonialno mestno središče, katedrala, mestna hiša, kitajski in hindujski tempelj, tržnica, utrdba na obali, parki.

Cilaos: kolonialno gorsko mesto. Barvite kolonialne hiše, cerkev, tržnica, muzeji, toplice, slapovi. Izhodišče za vzpon na najvišji otoški vrh Piton des Neiges (3071 m).

Etang Sale les Bains: letoviški kraj priljubljen med ljubitelji deskanja.

Hell-Bourg: hribovska vas. Več kolonialnih hiš, slikovita lega pod visokimi vrhovi, slapovi, pohodniške poti.

Piton de la Fournaise (2510 m): delujoč ognjenik obdaja črna vulkanska pokrajina.

Sainte Suzanne: kraj s plantažo vanilije. Spomenik otočanu, ki je iznašel umetno opraševanje vanilije. V bližini je večji slap s tolmunom.

Saint Gilles: največje letovišče. Bele peščene plaže, hoteli, restavracije,

Saint Leu: manjši kraj s peščeno plažo in dobrimi valovi za deskanje. V bližini zavetišče za morske želve in soline.KORISTNO

Uradni jezik:
francoščina
Časovni pas:
UTC +4 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112