LOGO_LUPA_web

iNFO: Nikaragva


KDAJ?

Nikaragva je privlačna za obisk vse leto. Največ dežja pade od maja do oktobra. Takrat so lahko nekatere ceste na podeželju težko prevozne.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

450 €+

nočitev: 15-40 €, luksuz 80 €+

dnevi obrok: 4–10 €, luksuz 30 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Managua)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 950 € . Iz Benetk od 650 €

LOKALNI PREVOZI

Letalski prevozi so dragi a zelo uporabni za potovanja na atlantsko obalo in bližnje otoke.

 

V Nikaragvi ni železniških prevozov. Avtobusne linije povezujejo tudi najbolj zakotne kraje. Najcenejši so stari šolski avtobusi. V njih prtljago pogosto zložijo kar na streho. Hitrejši in udobnejši so majhni avtobusi, v katerih pa ni prostora za večje kose prtljage. Najudobnejši in nekoliko dražji so prevozi z ekspresnimi avtobusi, ki povezujejo večje kraje.

 

Taksisti imajo običajno določene cene. Vseeno se je potrebno glede cene vožnje dogovoriti vnaprej. V prestolnici povprašajte domačine po zanesljivih taksistih.

 

Po največjem jezeru Nikaragva in nekaterih rekah plovejo večje ladje. Prevoz je poceni.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v večjih mestih imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Malarija je prisotna predvsem v severno zahodnem delu in atlantski obali. V času deževne dobe je tam priporočljivo jemanje antimalarikov. Komarji prenašajo tudi mrzlico dengue in virus zika. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v največjih mestih je pitna, a za turiste je povsod priporočljiva uporaba ustekleničene vode.

VALUTA - cordoba

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah. Pogosta je tudi menjava na ulici, kjer je menjalni tečaj enak a postopek veliko hitrejši kot na banki. Potrebna pa je previdnost, čeprav prevare niso pogoste.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, ribolov, kolesarjenje, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Nikaragva je z izjemo prestolnice razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. V večjih mestih, še posebno v prestolnici, se je ponoči dobro izogibati posameznih predelov. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V Nikaragvi živi več vrst strupenih kač a srečanja z njimi so zelo redka. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost. Atlantsko obalo občasno ogrožajo hurikani, pretežno v poletnih mesecih.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Managua: prestolnica je bila močno poškodovana v potresu leta 1972. Ohranjene so redke kolonialne zgradbe med katerimi je najbolj impresivna katedrala. V mestu veliko parkov, več muzejev, novih vladnih zgradb, cerkva, igralnic.

Bluefields: največje mesto ob atlantski obali. Barvito središče, tržnica. Plaže v okolici, izhodišče za plovbo na Koruzne otoke.

Cerro Negro: aktiven vulkan. Atraktiven vzpon in deskanje po peščenih pobočjih.

Corn islands (Koruzni otoki): naseljena tropska otoka. Opazen vpliv britanskih kolonizatorjev, peščene plaže, tropski gozd.

Granada: najstarejše kolonialno mesto. Ohranjeno mestno središče, katedrala, utrdba, tržnica, parki, muzeji, številni otočki v bližini.

Leon: mesto z ohranjenimi kolonialnimi zgradbami. Staro mestno središče, največja katedrala v Srednji Ameriki, parki, tržnica, muzeji.

Matagalpa: mesto v hribovitih predelih. Katedrala, kolonialne hiše, tržnica, muzeji. V okolici plantaže kave in tobaka, tovarna čokolade.

Masaya: aktiven vulkan. Narodni park s kraterjem.

Ometepe: dva združena otoka se ponašata vsak s svojim vulkanskim vrhom. Slikovite vasi, peščene plaže, ohranjeni gozdovi, plantaže tropskega sadja.

San Juan del Sur: mesto z eno najboljših plaž na pacifiški obali. Priljubljeno med ljubitelji deskanja.KORISTNO

Uradni jezik:
španščina
Elektrika:
V uporabi so severno ameriške vtičnice, vendar so v boljših hotelih na voljo adapterji.
Časovni pas:
UTC -6 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
policija – 118, reševalci - 128