LOGO_LUPA_web

  iNFO: Nemčija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, večjih mest tudi ostale mesece, ljubitelji smučanja pa bodo pozimi v Alpah našli odlična smučišča. V severnem delu prevladuje oceansko podnebje – sveža poletja in mile zime, drugod celinsko.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

800 €+

nočitev: 30-150 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 10-30 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane do Berlina od 160 €, iz Benetk od 30 €.

    Avtobus, Berlin od 90 €.

    Vlak, Frankfurt od 100 €.

LOKALNI PREVOZI

Najudobnejši in cenovno ugoden prevoz na večje razdalje predstavljajo nizko cenovni letalski ponudniki. Hitri vlaki omogočajo skoraj enako hitre povezave a za višjo ceno. Železniške povezave so zelo dobre. Najcenejši so avtobusni prevozi, še posebno na dolge razdalje. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Nemčija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Ob Severnem morju kopalce ogrožajo visoke plime in močni morski tokovi.

 

Najbolj strupena kopenska žival je gad. Klopi prenašajo več bolezni.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Berlin: prestolnica ob rekah Spree in Havel. Parlament, Brandenburška vrata, dvorec Charlottenburg, filharmonija, opera, gledališča, Berlinski zid, TV stolp, botanični vrt, živalski vrt, galerije, muzeji.

Bodensko jezero: največje nemško jezero s privlačno obalo in pristaniškimi mesteci (Konstanz, Lindau, Meersburg. Otok Mainau je urejen kot atraktiven park z dvorcem.

Dresden: mesto je zaradi bogate arhitekture znano kot Firence na Labi. Palača Zwinger, Kraljeva palača, opera, katedrala, parki, galerije, muzeji.

Hamburg: staro pristaniško mesto s številnimi vodnimi kanali. Tropski akvarij, botanični vrt, galerije, muzeji, muzikali, zabaviščna četrt Sankt Pauli.

Helgoland: letoviški otok v Severnem morju s slikovitimi klifi.

Köln: katedrala, filharmonija, botanični vrt, Bavarska državna knjižnica, galerije, muzeji, pustni karneval.

Munchen: prestolnica Bavarske. Staro mestno središče, katedrala, dvorec Wittelsbach, Nymphenburg, Allianz arena, galerije muzeji, Angleški park, botanični vrt, Oktoberfest.

Garmisch-Partenkirchen: mondeno zimsko športno središče, hiše s poslikanimi pročelji. Vzpon (lahko tudi z vlakom in nihalko) na najvišjo nemško goro Zugspitze (2962 m).

Saška Švica: območje visokih skalnih osamelcev in ohranjenih gozdov ob meji s Češko. Pohodniški in plezalski paradiž.

Renska dolina: slikovita soteska, reko spremljajo številni gradovi in stara mesteca, vinogradi.

Romantična cesta: povezuje najbolj slikovita srednjeveška mesta, med katerimi je posebno priljubljen Rothenburg ob der Tauber.KORISTNO

Uradni jezik:
nemščina
Časovni pas:
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112