LOGO_LUPA_web

iNFO: Mavricij


KDAJ?

Mavricij je s tropsko klimo privlačen za obisk vse leto. Največ dežja pade od decembra do aprila. V tem času otok občasno prizadenejo tropski orkani.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

550 €+

nočitev: 20-80 €, luksuz 150 €+

dnevi obrok: 5–20 €, luksuz 40 €+

PREVOZ (povratna vozovnica)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 750 € . Iz Benetk od 530 €, iz Zagreba od 600 €.

LOKALNI PREVOZI

Avtobusi povezujejo vse otoške kraje, vključno z letališčem. Na njih je včasih gneča, poleg tega nimajo na voljo veliko prostora za prtljago. Organizirani izleti s kombiji so tako poceni, da se pogosto ni vredno posluževati javnega prevoza. Za ceno vožnje s taksijem se je priporočljivo dogovoriti vnaprej.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben. Zahtevajo pa povratno letalsko vozovnico. Lahko tudi preverjajo kje nameravate bivati, zato je priporočljiva rezervacija prenočišča vsaj za prve dni.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove na glavnem otoku imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Le, če prihajate z območja z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, predložiti pa morate certifikat o cepljenju. Na otokih ni malarije, zato pa nekatere predele občasno prizadeneta virusni tropski bolezni dengue in chikungunya. Simptomi so podobni gripi, cepiva pa žal ni. Edina preventiva je preprečevanje pikov komarjev, ki prenašajo te bolezni: spanje pod mrežo proti komarjem, ali v (klimatiziranih) prostorih z zamreženimi okni. Ter uporaba sredstev proti pikom komarjev.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v večjih mestih je pitna – higiensko neoporečna, le močno klorirana. Voda v odročnejših manjših krajih je lahko oporečna. Če imate občutljivo prebavo, je priporočljivo uživanje ustekleničene vode.

VALUTA - mavricijska rupija

Najenostavnejši je dvig na bankomatu, dobro pa je imeti s seboj tudi nekaj gotovine, katero lahko menjate v bankah ali v menjalnicah. V hotelih in turističnih agencijah je možno plačevanje s tujimi valutami, najraje evri ali ameriškimi dolarji. V turističnih agencijah, hotelih in boljših restavracijah, trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, ribolov, kolesarjenje, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Mavricij je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja zelo redka. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Ponekod so v bližini obale nevarni morski tokovi, zato se pred kopanjem posvetujte z domačini. In še ena nevarnost s plaž: kokosovi orehi! Ne ležite pod palmo na kateri so kokosovi orehi, saj so lahko ob padcu na tla smrtno nevarni!

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Port Louis: prestolnica in največje pristanišče. Katedrala, mošeja, imigracijske zgradbe iz 19. stoletja, kitajska četrt, velika pokrita tržnica, parki, muzeji.

Black river: narodni park ob rečni dolini. Bogat rastlinski in živalski svet, slapovi, razgledne točke.

Chamarel: vas v notranjosti obdana s plantažami kave, ananasa in sladkornega trsa. V bližini skoraj 100 m visoki slapovi in zemljišče, ki se ponaša z različnimi odtenki rjave barve (Seven coloured earths).

Flic en Flac: ribiška vas. Vedno bolj priljubljena med turisti, več hotelov in penzionov, dolga peščena plaža, slikovita okolica z gorami.

Grand Baie: letovišče s peščenimi plažami. Več hotelov in penzionov vseh cenovnih razredov, trgovine, restavracije.

Grand Bassin: veliko jezero v notranjosti otoka. Sveti romarski kraj za otoške hindujce, templji, kipi.

Le Morne: polotok s slikovito prepadno goro. Tu so se nekoč skrivali pobegli sužnji.

Mahebourg: ribiško mesto v slikovitem zalivu. Kolonialno mestno središče, tržnica, muzeji, parki, številne plaže v okolici.

Pamplemousses: mesto v notranjosti. Znano po velikem atraktivnem botaničnem vrtu. V bližini tudi tovarna sladkorja z muzejem.

Pereybere: turistično mesto priljubljeno med deskarji. Peščene plaže, hoteli, restavracije, izhodišče za obisk manjših otokov v bližini.

Rodrigues: naseljen otok oddaljen 560 km. Vulkanski otok z belimi peščenimi obalami obdaja koralni greben. Turizem je veliko manj razvit kot na Mavriciju.KORISTNO

Uradni jezik:
angleški, francoski,
domačini najpogosteje uporabljajo otoški jezik kreolščino s francosko osnovo.
 
Vožnja:
Tako kot Britanci vozijo po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC +4 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
999 ali 112