LOGO_LUPA_web

iNFO: Maroko


Maroko, arabska država med Sredozemljem in Atlantikom, že desetletja privlači evropske popotnike. Mnogi se zadovoljijo zgolj s spoznavanjem obalnih letovišč. Tudi sam sem začel s potovanjem na obali. A vedel sem, da moram za pravo okušanje dežele čim prej pozabiti na hotelsko razvajanje.

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Maroko je privlačen za obisk vse leto. Poletja so zelo vroča in zato ne najbolj primerna za potovanje v puščavo. Pozimi pa je v severnem delu precej sveže in takrat pade največ dežja, a v tem času lahko celo smučate.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

400 €+

nočitev: 10-50 €, luksuz 100 €+

dnevi obrok: 5–15 €, luksuz 30 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Casablanca)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 330 € . Iz Benetk od 100 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalski prevozi so dragi a vredni razmisleka med najbolj oddaljenimi mesti. Najcenejši in najbolj razvejan je avtobusni prevoz. Najudobnejši a nekoliko dražji so avtobusi prevoznika CTM, ki imajo pogosto svoje terminale.

Na krajše razdalje vozijo avtomobili ali poltovornjaki, ki ustavljajo potnikom podobno kot avtobusi a za nekoliko višjo ceno.

Vlak je odlična alternativa a žal povezuje le največja mesta, predvsem na liniji Tangier-Casablanca-Marakeš.

Za ceno vožnje s taksijem se je priporočljivo dogovoriti vnaprej. Še posebno v najbolj turističnih mestih, kjer tujcem radi zaračunajo več.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben (do 90 dni).

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v največjih mestih imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v večjih mestih je pitna – higiensko neoporečna. Vseeno za tujce ni priporočljiva razen, če je prekuhana. Preventivno je povsod bolje uporabljati ustekleničeno vodo.

VALUTA - maroški dirham

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, potapljanje, lov in ribolov, smučanje, kolesarjenje, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Maroko je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Kljub temu velja previdnost na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči.

 

Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Droge, predvsem marihuana in kif, so na ulici lahko dostopne, a prepovedane! Zato morebitne ponudnike odločno odklonite.

 

V turističnih krajih k tujcem pogosto pristopijo lažni vodniki brez licence. Ponudijo pomoč pri vodenju ali iskanju hotela, restavracije... Ker na koncu pogosto zahtevajo pretirano visoko plačilo, se jim je bolje izogniti ali pa se za ceno dogovoriti vnaprej.

 

Ponekod so v bližini obale nevarni morski tokovi, zato se pred kopanjem posvetujte z domačini.

 

V Maroku živi več vrst strupenih kač, med katerimi je najpogostejši modras. V puščavskih predelih živijo škorpijoni.

 

Potovanje na območje Zahodne Sahare je lahko nevarno zaradi območij z minskimi polji. Večji del nadzoruje maroška vojska, prehod na vzhodna območja pod kontrolo Demokratične arabske republike Sahare pa ni dovoljen.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Rabat: prestolnica ob izlivu reke Bou Regreg. Hasanov stolp z ostanki mošeje, utrdba, mavzolej kralja Mohameda V., kraljeva palača, utrjeno staro mestno središče s tržnicami, muzeji, parki.

Agadir: največje obalno letoviško mesto. Pokrita tržnica, muzeji, ostanki utrdbe nad mestom, peščene plaže, obalna promenada, marina in ribja tržnica.

Ait Benhaddou: utrjena berberska vas. Pretežno zapuščena vas je služila kot filmska kulisa številnih snemanj.

Casablanca: največje maroško mesto. Staro mestno središče, tržnica, mošeja Hassana II., katedrala, trg Mohameda V., obalna promenada z restavracijami,

Essaoiura: pristanišče z utrdbo. Slikovite bele hiše, modri ribiški čolni, mošeje, muzeji, tržnice, obalna promenada, peščene plaže. V okolici nasadi arganovih dreves.

Fes: versko in kulturno središče. Staro mestno središče obdano z ozidjem, verska šola, mošeja Karaouine, tržnica, barvalnice usnja, muzeji.

Marakeš: kraljevo mesto ob vznožju Visokega Atlasa. Z visokim obzidjem obdano staro mesto, mošeja Koutoubia, verska šola, trdnjava z mavzolejem vladarske rodbine Saaditov, palača Bahia, velik trg Djemaa el Fna z uličnimi restavracijami, glasbeniki in stojnicami, suk – tržnica v ozkih pokritih ulicah, muzeji, vrt Majorelle, parki.

Meknes: kraljevo mesto. Z obzidjem obdano staro mestno jedro-medina, mestna vrata, verska šola, Velika mošeja, mavzolej sultana Ismaila.

Ouzoud: slikoviti slapovi. Voda pada v več stopnjah sto metrov globoko.

Tetouan: mesto na severu ob vznožju gora. Z obzidjem obdan stari del mesta v špansko-maroškem slogu.

Volubilis: arheološko najdišče rimskega mesta. Slavolok zmage, bazilika, forum, Saturnovo svetišče, mozaiki.

Zagora: izhodišče za pot med puščavske sipine - Saharo. Velika tržnica na prostem, vasi z nasadi datljevih palm.KORISTNO

Uradni jezik:
arabščina, med tujimi jeziki je najpogostejša francoščina.
Časovni pas:
UTC +0 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
policija - 19, reševalci - 15