LOGO_LUPA_web

iNFO: Litva


Baltske države sem dolgo nekako povezoval z nekdanjo Sovjetsko zvezo, pa čeprav je od njihove zadnje osamosvojitve minilo že četrt stoletja. V tem času se je veliko spremenilo in po življenjskem standardu so vsaj na prvi pogled postale primerljive s Slovenijo. Vsaj tako se mi je zazdelo že kmalu po prestopu meje med Poljsko in Litvo, najjužnejše med baltskimi državami.

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi zasnežena pokrajina.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

500 €+

nočitev: 20-100 €, luksuz 120 €+

dnevi obrok: 7 -20 €, luksuz 40 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Vilna)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 260 €, iz Benetk od 100 €.

LOKALNI PREVOZI

Notranji leti so kratki in sorazmerno dragi. Najbolj razvejani in pogosti so avtobusni prevozi, železniške povezave so manj priročne. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Litva je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. V gozdovih ponekod živijo volkovi, naleteti pa je mogoče tudi na gade.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Vilna: prestolnica na bregovih reke Neris. Staro mestno središče s številnimi gotskimi zgradbami, cerkev Sv. Petra in Pavla, klasicistična katedrala z baročno kapelo, sinagoga, grad s stolpom, televizijski stolp, umetniška četrt Uzupis, galerije, muzeji, parki, botanični vrt.

Druskininkai: staro zdraviliško letovišče. Mesto je obdano z gozdovi in jezeri. Ortodoksna cerkev, galerije, muzeji, toplice, vodni park in pokrito smučišče.

Gora križev: vzpetina s tisočerimi križi, ki so jih začeli postavljati že v 19. stoletju v spomin zdomcev in izgnancev. Romarski kraj.

Kaunas: nekdanja prestolnica. Staro trgovsko mesto z zgodovinskim središčem, grad, trdnjava, mestna hiša, gotska katedrala, več kot kilometer dolga nakupovalna ulica, galerije, muzeji.

Klaipeda: pristanišče z lepo ohranjenim starim mestnim jedrom. Grad, muzeji, galerije, botanični vrt, delfinarij.

Kernave: manjše mesto znano po arheoloških najdiščih v okolici. Neogotska cerkev, muzej v stari šoli, rekonstruirana lesena vas, festivali.

Kurski polotok: peščeni polotok porasel z gozdom. Privlačni kraji z lesenimi hišami, dolge peščene plaže in visoke sipine, številne gozdne poti, slikoviti ribiški čolni.

Palanga: obmorsko letovišče. Stare lesene vile, parki, številne skulpture, muzeji, peščene plaže.

Trakai: manjše mesto med dvema jezeroma. Barvite lesene hiše, grad na otoku.

Žuvintas: jezero je zaščiteno kot naravni rezervat zaradi številnih ptic, ki tu živijo.KORISTNO

Uradni jezik:
litvanščina
Časovni pas:
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112