LOGO_LUPA_web

iNFO: Latvija


Srednja izmed treh baltskih držav je lani, ko sem jo obiskal, kar nekajkrat vzbudila mojo pozornost. Z začetkom leta je postala osemnajsta članica Evropske unije, ki je uvedla evro. Hkrati je bila Riga leta 2014 izbrana za Evropsko prestolnico kulture in je tako napovedovala vrsto zanimivih kulturnih dogodkov. Dovolj dober razlog za obisk …

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi zasnežena pokrajina.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

500 €+

nočitev: 20-100 €, luksuz 120 €+

dnevi obrok: 7-20 €, luksuz 40 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Riga)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 240 €, iz Benetk, Dunaja od 150 €.

LOKALNI PREVOZI

Najbolj razvejani in pogosti so avtobusni prevozi, železniške povezave so manj pogoste in uporabne predvsem v okolici prestolnice. V Rigi je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Latvija je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. V gozdovih se ponekod zadržujejo rjavi medvedi in volkovi. Med strupenimi kačami je najnevarnejši gad.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Riga: prestolnica ob reki Daugava. Staro mestno jedro s skrbno obnovljenimi srednjeveškimi zgradbami. Katedrala z največjimi orglami v Evropi, gotska cerkev Sv. Petra, grad, opera, televizijski stolp, spomenik neodvisnosti, številne secesijske hiše, velika pokrita tržnica.

Aglona: mestece z baziliko, samostanom in svetim izvirom ob jezeru. Romarski kraj.

Cesis: privlačno mesto z ohranjenim zgodovinskim jedrom. Srednjeveške hiše, grad, parki.

Daugavpils: drugo največje mesto. Staro mestno središče s secesijskimi zgradbami, mogočna trdnjava, pravoslavna katedrala, parki, muzeji.

Gauja: največji narodni park ob reki Gauja. Gradovi, dvorci, cerkve, jame, jezera, klifi iz rdečih peščenjakov. Zimsko športno središče z manj zahtevnimi smučišči in edino stezo za bob.

Jurmala: letoviško mesto s kilometri peščenih plaž. Secesijske lesene vile, prijetno mestno središče, parki, jezera.

Kuldiga: mesto z ohranjenim starim jedrom iz 18. stoletja. Mestna hiša, sinagoga, opečnati most, najširši slap v Evropi.

Liepaja: pristaniško mesto. Središče poživljajo secesijske stavbe in lesene hiše. Utrdba Libava s podzemnimi tuneli, parki, peščene plaže, festivali – Mesto velja za glasbeno prestolnico Latvije, še posebno je znana po rocku.

Rundale: najrazkošnejša latvijska palača s francoskim parkom in gledališčem na prostem.

Ventspils: pristaniško in letoviško mesto. Grad, več ohranjenih starih trgovskih hiš, številni kipi posvečeni kravam, observatorij, zabaviščni park muzej na prostem, ozkotirna železnica.KORISTNO

Uradni jezik:
latvijščina
Časovni pas:
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112