LOGO_LUPA_web

iNFO: Kostarika


Kostarika je ena od držav, v kateri se vedno bolj zavedajo pomena ohranjanja naravnega okolja. O tem pričajo tudi številni zaščiteni naravni parki in razvoj zelenega, naravi prijaznega turizma. Ob izredno raznoliki flori in favni se je bilo kar težko odločiti, kje začeti z odkrivanjem naravnih lepot.

Igor Fabjan, svetovni popotnik

KDAJ?

Kostarika je privlačna za obisk vse leto. Največ dežja pade od julija do oktobra.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

550 €+

nočitev: 20-50 €, luksuz 80 €+

dnevi obrok: 5–10 €, luksuz 30 €+

 

PREVOZ (povratna vozovnica – San Juan)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 750 € . Iz Benetk od 650 €

LOKALNI PREVOZI

Notranje letalske povezave predstavljajo manjša potniška letala. Veliko cenejše je potovanje z avtobusom. Obstajata dve kategoriji avtobusov: directo so avtobusi z manj postajami, colectivo pa počasnejši, saj ustavljajo pogosteje. Slednji so nekoliko cenejši.

 

Najudobnejši in nekoliko dražji so prevozi s kombiji, ki povezujejo večje turistične kraje in običajno nudijo dostavo do hotela.

 

Železniška proga povezuje le nekaj mest v okolici prestolnice.

 

Taksisti v prestolnici uporabljajo taksimeter. V drugih krajih se je potrebno glede cene vožnje dogovoriti vnaprej.

VSTOP

Za slovenske državljane vizum ni potreben.

ZDRAVJE

Zasebne zdravstvene ustanove v večjih mestih imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Priporočljivo je skleniti potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

 

Dodatno cepljenje proti boleznim ni potrebno. Malarija je občasno prisotna predvsem ob atlantski obali. Komarji prenašajo tudi mrzlico dengue in virus zika. Edino preventivo predstavlja zaščita pred komarjevimi piki.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja v večjih mestih je pitna - higiensko neoporečna. V manjših krajih ob atlantski obali je priporočljiva uporaba ustekleničene vode.

VALUTA - colon

V turističnih agencijah, boljših hotelih, restavracijah in trgovinah je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, včasih tudi s tujo valuto. Večinoma boste potrebovali gotovino. Najenostavnejši je dvig na bankomatu ali menjava v bankah ter v menjalnicah. Na letališču je menjalni tečaj zelo slab.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, adrenalinski športi, potapljanje, ribolov, kolesarjenje, golf, balonarstvo.

NEVARNOSTI

Kostarika je razmeroma varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. V večjih mestih, še posebno v prestolnici, se je ponoči dobro izogibati posameznih predelov. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V Kostariki živi več vrst strupenih kač a srečanja z njimi so zelo redka. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi. Kopalce ogrožajo tudi morski tokovi. Zadrževanje pod kokosovimi palmami ni priporočljivo, saj padajoči orehi predstavljajo smrtno nevarnost. Atlantsko obalo občasno ogrožajo hurikani, pretežno v poletnih mesecih.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

San Jose: prestolnica in kulturno središče. Staro mestno jedro, gledališče, muzeji, tržnica, igralnice, parki

Cartago: mesto ob znožju vulkana Irazu (3432 m). Pomembna romarska pot, bazilika s podobo črne Matere božje, botanični vrt Lankester.

Kokosov otok: nenaseljen otok v Tihem oceanu. Na njem živijo številne endemične živali, morje pa je priljubljeno med potapljači.

La Amistad: narodni park ob meji s Panamo. Tropski deževni gozd z bogatim rastlinskim in živalskim svetom.

La Fortuna: mesto ob vznožju aktivnega vulkana Arenal. V okolici je več termalnih vrelcev, slapov, reka in jezero.

Manuel Antonio: narodni park ob tihomorski obali. Deževni gozd, bele peščene obale, koralni greben.

Monteverde: naravni park v hriboviti notranjosti. Središče za raziskovanje parka in številne adrenalinske aktivnosti je mesto Santa Elena, obdano s tropskim gozdom in plantažami kave.

Tamarindo: letovišče ob tihomorski obali. Dolge peščene obale, odlični pogoji za deskanje in globokomorski ribolov, številni hoteli in restavracije.

Tortuguero: narodni park ob atlantski obali. Ohranjen deževni gozd, peščene tropske obale, rečne delte, lagune.

Vulkan Poas (2708 m): narodni park. V kraterju je veliko jezero, pobočja pa so prekrita s tropskim gozdom.

 KORISTNO

Uradni jezik:
španščina
Elektrika:
V uporabi so severno ameriške vtičnice, vendar so v boljših hotelih na voljo adapterji.
Časovni pas:
UTC -6 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
911