LOGO_LUPA_web

iNFO: Italija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od aprila do oktobra, Rima in večjih mest tudi ostale mesece, ljubitelji smučanja pa bodo pozimi v Alpah našli odlična smučišča. Smučati je mogoče celo na Siciliji!

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

800 €+

nočitev: 30-150 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 10-40 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Rim)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 250 €, iz Trsta od 110 €.

    Avtobus od 80 €.

    Vlak od 170 €.

LOKALNI PREVOZI

Najudobnejši in cenovno ugoden prevoz na večje razdalje predstavljajo nizko cenovni letalski ponudniki. Železniške povezave so dobre, najcenejši pa so avtobusni prevozi. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Italija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Tatovi lahko delujejo v skupinah tako, da eden zamoti žrtev, ostali pa skušajo neopazno ukrasti vrednejše stvari. Na plaži, v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora. Prisotnosti italijanske mafije turisti ne občutijo.

 

Najbolj strupena kopenska žival je modras, na jugu živijo pajki črne vdove, katerih pik je lahko zelo boleč. Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni. V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Rim: prestolnica obkroža Vatikan. V mestu je obilo znamenitih stavb: Kolosej, Panteon, Rimski forum, cerkve, galerije, muzeji, parki.

Benetke: slikovito mesto na vodi s stoterimi kanali, palačami in številnimi cerkvami, pustnim karnevalom.

Cinque terre: pet očarljivih vasic ob strmi Ligurski obali je najlažje dostopnih z vlakom ali ladjo.

Cortina d'Ampezo: mondeno zimsko-športno središče v Dolomitih, okoliški vrhovi so privlačni tudi poleti.

Liparski otoki: sedem vulkanskih otokov, Stromboli z aktivnim ognjenikom.

Milano: središče mode, kulture, oblikovanja. Gotska katedrala, cerkev in samostan Santa Maria delle Grazie, operna hiša, galerije, muzeji.

Neapelj: mesto ob vznožju Vezuva. Staro mestno jedro, opera, Castel Nuovo, Pompeji.

Sardinija: atraktivne obale, peščene plaže, Cagliari-otoška prestolnica s srednjeveškim središčem, megalitske zgradbe, pustni običaji.

Sicilija: otok z zgodovinskim pečatom številnih kultur (Agrigento, Segesta,), privlačna mesta Palermo, Modica, Taormina, Siracusa, peščene plaže, vulkan Etna, soteska Alcantara.

Toskana: romantična pokrajina v vseh letnih časih, toplice, slikovita mesta (renesančne Firence, Lucca, Pisa, San Gimignano, Siena), kulinarika in vina za sladokusce

Umbrija: razgibana pokrajina, mesta na strmih gričih, srednjeveški Assisi z baziliko Sv. Frančiška.

Velika severno-italijanska jezera: Gardsko, Iseo, Como in Maggiore, slikovite obale, parki in ohranjena stara mesta, bližina gorskih vrhov.KORISTNO

Uradni jezik:
italijanščina
Časovni pas:
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112