LOGO_LUPA_web

iNFO: Irska
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, Dublina in večjih mest tudi ostale mesece. V večjem delu prevladuje oceansko podnebje – sveža poletja in mile zime. Običajno lahko računate z večjim številom deževnih dni kot doma.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
  • 800 €+

    nočitev: 30-150 €, luksuz 200 €+

    dnevi obrok: 10-30 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica - Dublin)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 240 €, iz Benetk od 55 €, iz Gradca od 180 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalske povezave so maloštevilne. Najcenejši prevoz predstavljajo avtobusni prevozniki. Vožnja z vlakom ni bistveno dražja, a povezave so slabše in potekajo predvsem med večjimi mesti in prestolnico. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza. Naseljeni otoki so povezani s trajekti ali ladjami, na Aranskih otokih je tudi manjše letališče.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Irska je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Najbolj strupena kopenska žival je gad Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni. Kopalce ponekod ogrožajo visoki valovi in morski tokovi, ter meduze. Previdnost velja tudi v bližini večjih ptičjih gnezdišč, saj lahko postanejo ptice zelo agresivne.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Dublin: prestolnica ob izlivu reke Liffey. Grad, katedrali, glavna pošta, trg Merrion, gregorijanske in viktorijanske stavbe, galerije, pivovarna Guinness, destilarna viskija, galerije, muzeji, gledališča, parki, botanični vrt, živalski vrt, spomeniki, pestro nočno življenje, festivali

Aranski otoki: kamniti otoki s pašniki. Ribiške vasi, otoške pletenine, peščene plaže, visoki klifi, ostanki kamnitih cerkva, samostanov, utrdb.

Cork: drugo največje mesto. Utrdba, katedrala, dvorec, mestna hiša, opera, številni mostovi, parki, galerije, muzeji.

Dingle: Polotok s peščenimi plažami in prepadnimi klifi. Manjši slikoviti kraji so priljubljeni med različnimi umetniki.

Galway: pristaniško mesto in letovišče. Prijetno mestno središče, katedrala, gledališče, galerije, muzeji, akvarij, parki, festivali.

Limerick: mesto ob reki Shannon. Grad, gregorijanska arhitektura, katedrali, gledališče, muzeji.

Newgrange: arheološki park z neolitskimi grobišči in najstarejšo sončno uro na svetu.

Killarney: mesto z barvitim mestnim središčem. Grad s parkom, samostan, številni pubi, v okolici narodni park s številnimi jezeri, slapovi, pohodniškimi potmi.

Kilkenny: srednjeveško mesto ob reki Nore. Grad z vrtovi, katedrala, mestna hiša, dominikanski samostan, muzeji, najstarejša irska pivovarna, parki, festivali.

Waterford: najstarejše mesto na Irskem. Staro mestno središče z delno ohranjenim ozidjem, škofovska palača, steklarna, muzeji,KORISTNO

Uradni jezik: 
angleščina, irska gelščina
Elektrika:
v uporabi so britanske vtičnice, vendar so v hotelih na voljo adapterji.
Vožnja:
po levi strani cestišča.
Časovni pas:
UTC +0 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
999 ali 112