LOGO_LUPA_web

iNFO: Grčija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od aprila do oktobra, Aten in večjih mest tudi ostale mesece. Poletja so lahko zelo vroča. Pozimi vabi več smučišč, eno najprivlačnejših na pobočjih najvišje gore Olimp (2917 m).

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

550 €+

nočitev: 20-140 €, luksuz 180 €+

dnevi obrok: 5-15 €, luksuz 30 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Atene)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 230 €, iz Benetk od 80 €. V času turistične sezone so na voljo tudi cenejši čarterski poleti na številne otoke.

  •  

    Trajekt iz Benetk (avto in voznik) od 300 €.

  •  

    Vlak od 220 €.

LOKALNI PREVOZI

V Grčiji ni nizko cenovnih letalskih ponudnikov, zato so notranji poleti razmeroma dragi. Železniške povezave so dobre predvsem med Solunom in Atenami, najcenejši in najbolj razvejani pa so avtobusni prevozi. Cene ladijskih prevozov do otokov so bistveno višje v času najvišje turistične sezone. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza. Taksisti v Atenah skušajo tujcem s pomočjo različnih prevar pogosto zaračunati čim višjo ceno.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Grčija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Najbolj strupena kopenska žival je modras, na jugu živijo pajki črne vdove, katerih pik je lahko zelo boleč. Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni.V morju se občasno pojavljajo meduze, prisotni pa so tudi drugi strupeni organizmi.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Atene: Akropola, Partenon, antično središče Agora, Zevsovo svetišče, muzeji, v okolici samostan Dafni.

Atos: polotok Halkidiki s sveto goro in 20-imi pravoslavnimi samostani. Ženskam vstop ni dovoljen.

Delfi: Apolonovo svetišče in preročišče.

Kreta: največji grški otok se ponaša z lepimi plažami in razgibano notranjostjo. Mesta Heraklion, Chania, arheološko najdišče Knosos, soteska Samaria.

Krf: Otok se ponaša z razgibano pokrajino in plažami za vse okuse, utrjeno prestolnico. Beneška trdnjava, kraljeva palača,

Lefkas: otok je povezan s kopnim preko kratkega mostu. Ponaša se s številnimi atraktivnimi plažami in razglednimi vrhovi.

Meteora: skupina pravoslavnih samostanov zgrajenih na nedostopnih vrhovih skalnih vrhov.

Mikonos: otok z lepimi plažami je znan po živahnem nočnem življenju in mlinih na veter.

Peloponez: velik polotok se ponaša z razgibano pokrajino, lepimi plažami in starimi mesti. Epidauros, Mikene, Mistra, Monemvasia, Olimpija,

Rodos: utrjena prestolnica, palača velikega mojstra, privlačne plaže.

Santorini: otok vulkanskega izvora je znan po slikovitih belih vasicah, ki so grajene na strmih pobočjih.

Solun: pristanišče s trdnjavo iz bizantinskega obdobja, cerkve, slavolok zmage.KORISTNO

Uradni jezik:
grščina
Časovni pas:
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
100