LOGO_LUPA_web

iNFO: Francija


KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, večjih mest tudi ostale mesece, ljubitelji smučanja pa bodo pozimi v Alpah našli odlična smučišča. V severnem delu prevladuje oceansko podnebje – sveža poletja in mile zime, na vzhodu gorsko, na jugu pa sredozemsko z milimi zimami in vročimi poletji.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)

900 €+

nočitev: 30-150 €, luksuz 200 €+

dnevi obrok: 15-40 €, luksuz 50 €+

PREVOZ (povratna vozovnica)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 150 €, iz Benetk od 25 €.

    Avtobus, Pariz od 150 €.

    Vlak, Pariz od 270 €.

LOKALNI PREVOZI

Najudobnejši in cenovno ugoden prevoz na večje razdalje predstavljajo nizko cenovni letalski ponudniki. Hitri vlaki TGV omogočajo skoraj enako hitre povezave a za višjo ceno. Železniške povezave so zelo dobre. Najcenejši so avtobusni prevozi. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, potapljanje, golf, smučanje, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Francija je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov večjih mest, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

Zaradi grožnje terorizma je poostrena pripravljenost policije. Na javnih mestih nikoli ne puščajte kosov prtljage brez nadzora, saj bi jih lahko smatrali za bombno grožnjo.

 

V času lovne sezone (od septembra do februarja) ne vstopajte na območja označena z napisom, ki opozarja na lovce: »chasseurs« ali »chasse gardee«.

 

Ob atlantski obali kopalce ogrožajo visoke plime in močni morski tokovi, občasno meduze.

 

Najbolj strupena kopenska žival je gad. V Pirinejih živijo medvedi in volkovi. Večjo nevarnost predstavljajo klopi, ki prenašajo več bolezni.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Pariz: prestolnica mode, umetnosti, kulinarike. Eifflov stolp, muzej Louvre, Elizejske poljane s palačo, katedrala Notre Dame, palača Versailles, nočni klub Moulin Rouge, Disneyland, muzeji, galerije, prireditve.

Azurna obala: številna mondena mesta ob sredozemski obali, Cannes, Nica...

Chamonix: zimsko športno in alpinistično središče ob vznožju Mont Blanca (4807 m).

Camargue: naravni park v delti reke Rone, kjer živijo številne ptice in se prosto selijo konji ter govedo. Saints-Maries de la Mer konec maja oživi z velikim srečanjem Romov (procesija, tradicionalna glasba).

Carcassone: utrjeno mesto z eno najmogočnejših srednjeveških trdnjav v Evropi.

Dolina Loare: renesančni gradovi s parki, Nantes.

Korzika: gorat otok z atraktivnimi plažami in nekaj privlačnimi pristanišči (Ajaccio, Bastia, Bonifacio). Na otoku je otroštvo preživel Napoleon Bonaparte.

Mont Saint Michel: slikovita vas in benediktinski samostan s cerkvijo na otočku pred bretonsko obalo.

Nimes: slikovito srednjeveško jedro, katedrala Notre Dame, rimski amfiteater in viadukt.

Reims: središče vinogradniške Šampanje. V katedrali Notre Dame so kronali francoske kralje. Vinske kleti.

Valensole: planota v Provansi kjer se razprostirajo polja sivke, ki cveti od konca junija do avgusta. Sivko gojijo v širši regiji kjer je mogoče obiskati destilarne eteričnih olj.KORISTNO

Uradni jezik:
francoščina
Časovni pas:
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč:
112