LOGO_LUPA_web

iNFO: Finska
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi tudi zasnežena pokrajina.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
  • 1000 €+

    nočitev: 40-150 €, luksuz 200 €+

    dnevi obrok: 10-50 €, luksuz 80 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Helsinki)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 180 €, iz Zagreba od 140 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalske povezave so dobre a cenejše so železniške in predvsem avtobusne povezave. Slednje so tudi najbolj pogoste. Nekateri manjši otoki so s kopnim povezani z mostovi, na večino naseljenih pa je mogoče priti le z ladjo. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Finska je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. V gozdovih se ponekod zadržujejo rjavi medvedi, volkovi in risi. Veliko bolj pogosta srečanja so z severnimi jeleni in losi. Še posebno slednji so lahko nevarni na cesti, saj se lahko trk z veliko živaljo konča tragično za vse udeležence. Med strupenimi kačami je najnevarnejši gad.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Helsinki: prestolnica na razčlenjeni obali z manjšimi otoki. Klasicistično mestno središče, vladna palača, parlament, Skalna cerkev, pravoslavna cerkev Marijinega vnebovzetja, koncertno središče Finlandia, opera, železniška postaja, olimpijski stadion, galerje, muzeji, pokrita tržnica, botanični vrt, otoki Suomenlinna s starim naseljem in trdnjavo, otok Seurasaari z muzejem na prostem.

Alandski otoki: avtonomno območje z več jot 6000 otoki med Finsko in Švedsko. Nekateri granitni otoki so med seboj povezani z mostovi. Številne vasi z lesenimi hišami, cerkve, nekaj utrdb.

Lahti: zimsko športno središče je znano po tekmah v smučarskih skokih. Smučarski muzej, koncertna dvorana Sibelius, mestna hiša, parki, pristanišče ob jezeru.

Poorvo: staro pristaniško trgovsko mesto. Gotska katedrala, lesene hiše, privlačno mestno središče, utrdba, promenada in parki ob morskem zalivu.

Rauma: srednjeveško mesto z ohranjenimi lesenimi hišami. Privlačno mestno središče, cerkev Sv. Križa, vodni stolp, muzeji.

Rovaniemi: mesto na polarnem krogu, v okolici katerega lahko pozimi občudujete severni sij. Božičkova vas in zabaviščni park, smučarski teki, vožnja s sanmi s pasjo ali jelenjo vprego.

Saimaa: največje finsko jezero, preko vodnih poti povezano s sosednjimi jezeri. Številni otoki, gozdna prostranstva, majhni kraji s pristanišči.

Savonlinna: mesto v jezerski pokrajini. Grad Olavinlinna, operni festival v gradu, v bližnjem kraju Kerimäki stoji največja lesena cerkev na svetu.

Tampere: drugo največje finsko mesto, katedrala, muzejska četrt z opečnatimi tovarnami, arboretum.

Turku: najstarejše finsko mesto. Slikovita lega ob izlivu reke Aurajoki, trdnjava, mestna hiša, gotska katedrala, parki ob rečnih bregovih, galerije, muzeji.

 KORISTNO

Uradni jezik: 
finščina, švedščina
Časovni pas: 
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
112