LOGO_LUPA_web

iNFO: Estonija
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi tudi zasnežena pokrajina.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
  • 500 €+

    nočitev: 20-100 €, luksuz 120 €+

    dnevi obrok: 7-20 €, luksuz 40 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Talin)
  • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 290 €, z Dunaja od 170 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalske povezave so redke, zato so bolj uporabni železniški in predvsem avtobusni prevozi. Naseljene otoke povezuje ladijski promet. V Talinu je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - evro

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Estonija je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

 

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. V gozdovih se ponekod zadržujejo rjavi medvedi in volkovi. Med strupenimi kačami je najnevarnejši gad.

NAJVEČJE ATRAKCIJE

Talin: prestolnica s pristaniščem. Srednjeveško mestno središče z obzidjem in hišami bogatih trgovcev, podzemni prehodi iz 17. stoletja, katedrala Sv. Nikolaja, mestna hiša, grad Toompea, palača Kadriorg, botanični vrt, galerije, muzeji, festival pevskih zborov.

Kihnu: manjši otok na katerem domačini ohranjajo stare običaje in tradicionalne noše. Lesene hiše, več cerkva, peščene obale, gozdovi.

Kuutsemäe: največje smučarsko središče. Proge za alpsko smučanje niso posebno zahtevne. Okoliški gozdovi so privlačni za pohodnike vse leto.

Lahemaa: narodni park ob obali Finskega zaliva. Skalnata obala, močvirja, jezera, reke, slapovi, več obnovljenih dvorcev.

Narva: mesto ob ruski meji. Grad z obzidjem, mestna hiša, katedrala, samostan, opuščena tekstilna tovarna iz 19. stoletja, rečni slapovi.

Pärnu: letoviško mesto ob Baltskem morju. Staro mestno središče z lesenimi hišami, peščene plaže s promenado, parki.

Rakvere: mesto z velikim gradom na katerem v poletih mesecih prirejajo srednjeveške igre.

Saaremaa: otok s peščenimi plažami, prestolnica Kuressaare s starim mestnim jedrom in utrdbo, leseni mlini na veter, jezera v kotanjah, ki so nastale zaradi padcev meteoritov.

Soomaa: naravni park s šotišči, močvirji in gozdovi. Privlačne reke in jezera.

Tartu: staro trgovsko mesto. Številne klasicistične zgradbe, mestna hiša, cerkev Sv. Janeza, cerkev Nemškega viteškega reda, muzeji, botanični vrt.

 KORISTNO

Uradni jezik: 
estonščina
Časovni pas: 
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
112