LOGO_LUPA_web

iNFO: Danska
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do septembra, večjih mest tudi ostale mesece.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
 • 1000 €+
 • nočitev: 30-180 €, luksuz 200 €+
 • dnevi obrok: 15-40 €, luksuz 50 €+
PREVOZ 
 • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 190 €, iz Benetk od 70 €.

LOKALNI PREVOZI

Letalski prevoz je urejen le med najbolj oddaljenimi večjimi mesti. Cenejše in bolj razvejane so železniške in avtobusne povezave. Nekateri otoki so povezani z mostovi, na mnoge pa je mogoče priti le s trajekti. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - danska krona

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, vodni športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Danska je razmeroma varna država, z izjemo posameznih predelov prestolnice, predvsem v nočnem času. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. Na plaži v sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

NAJVEČJE ATRAKCIJE
 • Kobenhavn: barvita prestolnica, sedež kraljevine. Gradovi (Amelienborg, Christiansborg, Rosenborg, mestna hiša, Marmornata cerkev, zabaviščni park Tivoli, Nyhavn - slikovit predel z gostinskimi lokali ob vodnem kanalu, akvarij (eden največjih v Evropi), kip Male morske deklice, botanični vrt, galerije, muzeji.

  Arhus: drugo največje dansko mesto. Pristanišče, katedrala Sv. Klementa, muzej na prostem Den Gamle By, parki, botanični vrt.

  Bornholm: otok v Baltskem morju. Slikovita prestolnica s trdnjavo, okrogle cerkve, majhna pristaniška mesta, muzeji, peščene obale, pohodniške poti.

  Ferski otoki: avtonomni otoki v Severnem morju. Slikovita prestolnica Torshavn in vasi s pretežno lesenimi hišami. Travnate otoke brez drevja zaznamujejo globoki zalivi, več slapov in prepadne obale. Nekaj otokov je povezanih z mostovi in podvodnimi tuneli.

  Hillerod: renesančni grad Frederiksborg na jezerskih otočkih. V bližini poletna rezidenca kraljeve družine grad Fredensborg.

  Legoland: prvi zabaviščni park danske tovarne igrač Lego še vedno navdušuje stare in mlade. Skoraj vsako leto ponudijo kaj novega.

  Odense: rojstno mesto pisatelja Hanca Christiana Andersena. Staro mestno središče, mestna hiša, živalski vrt, v bližini muzej na prostem Funen. Manj kot uro vožnje je oddaljeno eno najlepših grajskih posestev na otoku, Egeskov.

  Ribe: ohranjeno staro mestno jedro, katedrala, samostan, muzeji, Vikinge center – rekonstruirana vikinška vas v kateri predstavljajo način življenja pred stoletji.

  Roskilde: pristaniško mesto ob globokem fjordu. Katedrala z grobnicami danskih kraljev, samostan, muzej z vikinškimi ladjami, atraktiven zaliv z otočki.

  Skagen: slikovito pristanišče na skrajnem severnem koncu polotoka Jutland je priljubljeno med umetniki in turisti. Privlačno mestece z delno lesenimi hišami, galerije, muzeji, dolge peščene obale z rtom Grenen, svetilniki.KORISTNO

Uradni jezik: 
danščina 
 Časovni pas: 
UTC +1 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
112