LOGO_LUPA_web

iNFO: Bolgarija
KDAJ?

Najbolj primeren čas za obisk je od maja do oktobra, večjih mest tudi ostale mesece. Pozimi vabi zasnežena pokrajina in več dobrih smučišč.

STROŠKI POTOVANJA ZA 14 DNI (brez letalske vozovnice)
 • 500 €+

 • nočitev: 20-50 €, luksuz 80 €+

 • dnevi obrok: 8 -15 €, luksuz 30 €+

PREVOZ (povratna vozovnica Sofija)
 • Letalska vozovnica iz Ljubljane od 240 €, iz Benetk od 70 €.

LOKALNI PREVOZI

Notranji leti so maloštevilni. Nizko cenovni prevoznik vzdržuje lete me Sofijo in Varno. Železniške povezave so pogoste predvsem med večjimi mesti. Nekoliko cenejši in pogostejši so avtobusni prevozi. V večjih mestih je vredno razmisliti o eno ali večdnevnih vozovnicah, ki pokrivajo vse možnosti javnega mestnega prevoza. Taksisti v Sofiji in še katerem izmed večjih mest skušajo ogoljufati tujce na različne načine.

VSTOP

Slovenski državljani potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE

Zdravstvene ustanove imajo zadovoljivo visok standard storitev in opreme. Za nujne primere lahko uporabite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je potrebno pred potovanjem naročiti pri ZZZS. Kljub temu je priporočljivo skleniti še dodatno potovalno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

VODA

Voda iz javnega vodovodnega omrežja je pitna – higiensko neoporečna.

VALUTA - lev

V večini primerov je možno plačevanje s kreditno ali debetno kartico, vseeno je vedno priporočljivo imeti pri sebi tudi nekaj gotovine.

AKTIVNOSTI

Pohodništvo, plezanje, vodni športi, zimski športi, kolesarjenje, golf, lov in ribolov, balonarstvo, številni festivali.

NEVARNOSTI

Bolgarija je razmeroma varna država. Previdnost velja na najbolj turističnih krajih, kjer ste lahko žrtev tatvin v gneči. V sobah ali v avtomobilu ne puščajte denarja in vrednejših predmetov brez nadzora.

V naravi predstavljajo potencialno nevarnost predvsem klopi, ki prenašajo več bolezni. Na nekaterih območjih živijo medvedi in volkovi. Gad živi na območju celotne države.

NAJVEČJE ATRAKCIJE
  • Sofija: prestolnica je eno najstarejših mest v Evropi. Katedrala Aleksander Nevski, cerkev Sv. Jurija, Bojanska cerkev, parlament, narodno gledališče, mošeja, galerije, muzeji
  • Borovec: eno najbolj znanih bolgarskih smučarskih središč. Večje število hotelov sredi gozdnate pokrajine.
  • Kazanlak: središče pridelave rožnega olja. Muzej vrtnic, polja vrtnic v okolici, tračanske grobnice v dolini.
  • Nesebar: mesto muzej na nekdanjem otoku. Ostanki bizantinskega obzidja, stare lesene hiše, številne cerkve iz različnih obdobij, galerije, muzeji.
  • Pirinski narodni park: gorovje z več kot sto jezeri ter raznovrstnim rastlinstvom in živalstvom.
  • Plovdiv: mesto z ohranjenim zgodovinskim jedrom. Hiše iz časov otomanske okupacije, antični amfiteater, rimski stadion, katedrala, mošeje, muzeji.
  • Rilski samostan: pravoslavni samostan ustanovljen v 10. stoletju. Bližnje Rilsko gorovje je najvišji gorski masiv Balkanskega polotoka s številnimi planinskimi potmi.
  • Sončna obala: letovišče ob Črnem morju z dolgo peščeno obalo. Številni hoteli, restavracije, nočni klubi.
  • Varna: pristaniško mesto s starim jedrom. Katedrala, rimske terme, tračanska grobišča, otomanske in secesijske hiše, galerije, muzeji, parki, observatorij, plaže, toplice s termalnimi izviri.
  • Veliko Tarnovo: mesto ob slikoviti reki Jantra. Staro mestno jedro, cerkev 40. mučencev, ostanki carske palače, v bližnjem Ivanovem v skalo vklesane cerkve iz 13. stoletja.


KORISTNO

Uradni jezik: 
bolgarščina
Časovni pas: 
UTC +2 (Slovenija UTC +1)
Telefonska številka za njuno pomoč: 
112

 

Preberite tudi