LOGO_LUPA_web

SKRITI KOTIČKI PO SLOVENIJI
BABIČINI RECEPTI

 

Skrita pod mogočnimi gorami, zavita v okoliške gozdove in postlana s travniki - Slovenija je dežela skritih kotičkov, ki jih imamo pred nosom, vendar se nanje redko spomnimo. Pisana doživetja, zabavne dogodivščine, številnih dogodki in kulinarične posebnosti za vse okuse pa lahko zdaj najdete na enem mestu. Na naših spletnih straneh tako ne boste dobili le zanimivih izhodišč za počitnice ali zgolj enodnevni družinski izlet, ampak lahko tu najdete tudi koledar pomembnejših in zanimivih dogodkov po vsej Sloveniji.

Sardele na šavor

Primorska regija   Sardele 'na šavor' so stara mornarska jed, saj so jo pripravljali ribiči in mornarji že v 14. stoletju. Tako pripravljene sardele so bile obstojnejše. Obstaja več različic…

Masunjek

Gorenjska regija   Masunjek (maslovnik) je krepka pastirska jed iz kisle in sladke smetane ter ajdove moke, ki jo zamešamo v vrelo smetano in kuhamo tako dolgo, da spusti maščobo…

Krumpantoč

Zasavska regija   Za 4 osebe potrebujemo: 3 velike krompirje, 10 dag masti ali olja, 1 jajce, 2 žlici ostre moke , ščep soli, ščep popra, ščep peteršilja Priprava: Surov…

Menišija

Na Menišiji, kjer se širni bukovo-jelovi gozdovi prepletajo s pisanimi travniki, vladajo zakoni narave in njeni najbolj divji predstavniki – medved, volk in ris. Ljubitelju narave ure tu minevajo kot…

Pohorska gibanica

Podravska regija   Pohorska gibanica je iz obogatenega kvašenega testa in iz doma pripravljene skute. Priložnostno in sezonsko so po skuti potresene suhe hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran. Sestavine:…

Funšterc ali knapovsko sonce

Zasavska regija   Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag moke,  2 jajci, 2-3 dcl vode, olje (po potrebi), ščep soli, ščep sladkorja.   Priprava: Sestavine zmešamo in žvrkljamo, da postane…

Jajčni vlivalci s kranjsko klobaso in dimljenim sirom po pastirsko

Osrednjeslovenska regija   Sestavine: 160 g jajčnih vlivancev 80 g sladke smetane 50 g maskarponeja 3 jajca 80 g naribanega dimljenega sira 80 g kranjske klobase narezane na kocke olivno…

Čotovi pijavški žlinkrofi

Osrednjeslovenska regija   Sestavine: 50 dkg moke 3 rumenjaki 3 cela jajca 1 dcl mleka   Iz moke, rumenjakov ali celih jajc in mleka naredimo bolj mehko testo kot za…

Kašarski zajtrk – Prosena kaša s suhimi slivami in medom

Gorenjska regija   Sestavine * 2 dl prosene kaše * 150 g razkoščičenih suhih sliv * 7 dl mleka ali vode * med   Priprava: Kašo splaknemo pod vročo vodo…

Fuži s tartufi

Primorska regija   Sestavine * 500 g testenin * poper * Piranska sol * parmezan * oljčno olje * rumenjak * sladka smetana * 25 g masla * 80 g…