LOGO_LUPA_web

Zahodni Balkan: zastarele elektrarne na premog ogrožajo zdravje EU

marec 12, 2019

 

Onesnaževanje zraka iz elektrarn na fosilna goriva ne pozna meja. Po zadnjih podatkih 16 zastarelih termoelektrarn vsako leto povzroči 3000 prezgodnjih smrti, 8.000 primerov bronhitisa pri otrocih in drugih kroničnih bolezni. Ali onesnažen zrak z zahodnega Balkana pripotuje tudi v Slovenijo?

Elektrarne na premog v državah zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora, Kosovo in Srbija) onesnažujejo zrak s skrb vzbujajočo visoko stopnjo onesnaževal, ki se širijo na dolge razdalje. Največji vpliv so zaznali v Romuniji, Italiji, Bolgariji, Grčiji ter na Hrvaškem in Madžarskem, pa tudi v drugih državah, kot so Poljska, Nemčija, Češka in Avstrija. To je predvsem posledica dejstva, da so elektrarne stare, neučinkovite in podstandardne. V regiji 16 termoelektrarn povzroči večje onesnaženje z žveplovim dioksidom kot vseh 250 elektrarn na premog v EU. Kljub zavezi, podpisani leta 2005, da bodo posodobili elektrarne, z naložbami in obnovami zamujajo.

Slovenija v največji meri deležna onesnaževanja z zahoda

Zanimalo nas je, ali dihamo onesnažen zrak z zahodnega Balkana tudi v Sloveniji? Na Ministrstvu za okolje in prostor so nam odgovorili: »Zaradi prevladujoče strani vetra z zahodne strani je Slovenija bolj izpostavljena onesnaženju, ki prihaja iz te strani. Predvsem se pozna vpliv izpustov iz Padske nižine (Italija) na ravni onesnaženosti zraka na Primorskem. Vpliv onesnaženja z zahodnega Balkana je manj izrazit. Ob upoštevanju izmerjenih ravni onesnaževal v Sloveniji in modelskega izračuna, v poročilu Cronic Coal Pollution, bi lahko ocenili vpliv na neobremenjenih območjih na približno 1 %. V bolj obremenjenih območjih Slovenije je delež vpliva manjši.«

 

Vir: MOP in Poročilo Cronic Coal Pollution

(Visited 98 times, 1 visits today)