LOGO_LUPA_web

Prvi vlak na svetu na sončno energijo

avgust 29, 2019

V Angliji je začela delovati enota za sončno energijo, ki bo z elektriko direktno oskrbovala prvi vlak na svetu, ki bo deloval “na sonce”.

V Aldershotu so postavili okoli 100 sončnih panelov v sklopu pilotnega projekta “Prva svetloba”, v katerem sončna elektrarna zagotavlja elektriko za signaliziranje in razsvetljavo. Raziskovalna skupina Riding Sunbeams (vozimo na sončne žarke) trenutno zbira podatke o električnih potrebah šestih skupnosti na jugu Anglije, s katerimi bodo ugotovili, koliko elektrike potrebujejo, da bo ta poganjala vlake.

Upajo, da bo ta projekt tlakoval pot večjemu projektu direktnega napajanja vlakov do konca leta 2020. Če se bo vse skupaj obneslo, ne da bi se delovanje vlakov prekinjalo – bo to prvi tak sistem na svetu.

Projekt so začeli na podlagi raziskave neprofitne organizacije 10:10 climate Action in Laboratorija za prihodnje energije londonskega Imperial kolidža. Ta je pokazala, da bi lahko solarni paneli, povezani direktno z vlaki, tramvaji in ostalimi prevoznimi sredstvi na elektriko, zagotovili dovolj elektrike. Čista, obnovljiva energija pa bi bila lahko dobavljena tudi s precej nižjimi stroški. Ideja je tudi, da bi lahko skupnosti, ki bi se vozile s temi vlaki, imele možnost investiranja v pionirske solarne elektrarne.

 

Vir: https://1010uk.org/, LP

(Visited 42 times, 1 visits today)