LOGO_LUPA_web

Prihaja električni potniški trajekt, ki bo zaščitil norveške fjorde

junij 17, 2017

geiranger-fjord-1521340_webČe bi želeli raziskati norveške fjorde brez oškodovanja neokrnjene narave, bo nov trajekt kot nalašč za vas. Ladja imenovana Prihodnost fjordov (Future of The Fjords) naj bi se začela graditi aprila 2018. 42-metrski čoln bo popolnoma električni in brez emisij, kot pravi podjetje Fjords, ki ga bo gradilo. Podjetje je izdelalo tudi že hibridno plovilo, ki preklopi iz dizelskega goriva na električno energijo, ko vstopi v Naeroyfjord, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Naeroyfjord in Geirangerfjord sta dva najdaljša in najgloblja fjorda na svetu in veljata za nekaj neverjetnega, zato sta pod Unescovo zaščito. Unesco ugotavlja, da so turistični pritiski preveč intenzivni na oba fjorda.

Nova, okolju prijazna ladja, bo imela trup, ki bo minimalno posegalo v okolje in erozijo obrežij. Prevažalo bo lahko do 400 potnikov in jim razkazalo norveške fjorde na zahodu, ki so priljubljena turistična točka. Ladja bo potovala od mesta Flåm vse do Gudvangna in bo opravila kar 700 potovanj na leto. „S svojo neslišnostjo bo plovilo dalo potnikom ne le optimalne izkušnje, ampak bo prav tako varovalo krhko naravo,“ je povedal glavni direktor podjetja Fjord.

(Visited 41 times, 1 visits today)