LOGO_LUPA_web

Pesticidi v Braziliji: v 3 mesecih umrlo 500 milijonov čebel

avgust 28, 2019

Pred dnevi je podpredsednik čebelarske zveze Rio Grande do Sul v Braziliji šokiran odkril, da je poginilo na tisoče njegovih čebel. Vzrok? Pesticidi. 

V zadnjih treh mesecih je, kot poroča Bloomberg, pomrlo 500 milijonov čebel. Od 90.-ih let se je raba pesticidov povečala za 770 %.

Kmetijstvo predstavlja skoraj 18 % brazilskega gopodarstva in skupina, ki nadzira kmetijstvo, je najmočnejša in najvplivnejša v državi. Tudi trenutni brazilski predsednik je bil izvoljen s pomočjo kmetijskega lobija. Nova vlada je dala proste roke za rabo kemikalij – vse za večjo proizvodnjo.

Od leta 2000 do leta 2015 se je raba insekticidov v Braziliji poevčala za 150 %.

Kot poroča Greenpeace, je 40 % pesticidov, ki jih uporabljajo v Brazilijo, zelo ali ekstremno toksičnih. Večina v EU ni dovoljena.

FAO – Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov je opozorila, da taka številka – pol milijarde čebel – resno ogroža prehransko varnost Brazilije. Največja težava je ravno brazilska država Grande du Sol, kjer je pomrlo 400 milijonov čebel. Smrt se pri čebelah širi kot epidemija – zdrave čebele so bile kontaminirane, ko so čistile trupla iz čebelnjakov. Zastrupile so se večinoma s fipronilom in neonikotinoidi.

Brazilija je trenutno največji kupec pesticidov na svetu, uporablja jih kar 193 vrst.

 

Vir: truththeory.com

(Visited 713 times, 1 visits today)