LOGO_LUPA_web

Onesnažen zrak škoduje tudi ledvicam

september 25, 2018

Znano in dokazano je, da onesnažen zrak poveča možnosti za respiratorne težave, kot je astma ter da slabo vpliva denimo na sladkorno bolezen. Najnovejše raziskave pa so pokazale, da onesnažen zrak lahko povzroči tudi kronično ledvično bolezen.

Ta bolezen se pojavi tedaj, ko posameznikove ledvice postanejo poškodovane in zato ne morejo več dobro opravljati svoje funkcije. Prav tako kot kajenje, tudi onesnažen zrak vsebuje škodljive toksine, ki poškodujejo ledvice. Skozi njih namreč potuje ogromno krvi in če karkoli poškoduje cirkulacijski sistem, so ledvice prve na udaru.

Najbolj ogroženi, da dobijo kronično ledvično bolezen, so ljudje s prekomerno težo, s sladkorno boleznijo in/ali z visokim krvnim tlakom. Če ti živijo še v močno onesnaženih krajih, bi se morali zavedati nevarnosti, ki jim grozi. Raziskave so pokazale, da je v primerjavi med bolj in manj onesnaženimi kraji, mnogo več kronične ledvične bolezni v bolj onesnaženih krajih.

Raziskave so pokazale predvsem povezanost kronične ledvične bolezni z delci PM2.5. Slaba novica je ta, da se je tem delcem skoraj nemogoče izogniti, saj so prisotni pri tako vsakdanjih aktivnostih kot sta kuhanje in vožnja.

Nekaj preventivnih ukrepov pa vendarle lahko vsak posameznik upošteva. V močno onesnaženih predelih strokovnjaki priporočajo obrazne maske, ki pokrijejo nos in usta. Prav tako se priporoča omejitev ur, preživetih na prostem, morali pa bi se tudi potruditi, da bi čim manj časa preživeli v prometnih gnečah.

(Visited 38 times, 1 visits today)