Oktobra zbrali dobrih 14,5 ton starih baterij – kaj se z njimi dogaja zdaj?

november 7, 2019

Velika ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev »Prinesi stare baterije«, ki je potekala na območju Mestne občine Ljubljana, se je zaključila konec oktobra.

Največ starih baterij (na šolo) je zbrala Osnovna šola Vič, največ starih baterij (na učenca) pa je prispevala Osnovna šola Spodnja Šiška. Obe sta si tako prislužili glavno nagrado – nastop glasbenika Zlatka. Ta pa bo obiskal tudi tretjo šolo, in sicer Osnovno šolo Valentina Vodnika, saj je le-ta celoten čas akcije skrbela za najbolj izvirno in aktivno informiranje posameznikov o zbiranju starih baterij.

38 šol skupaj s posamezniki zbralo prek 14.5 ton

V sklopu akcije je organizirano zbiralo stare baterije sicer 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, svoje stare baterije so prispevali tudi zainteresirani posamezniki. V času med 1. in 20. oktobrom 2019 so na ta način zbrali dobrih 14,5 ton starih baterij, od tega se je na šolah ali za šole zbralo skoraj 11 ton, ostala količina (3,5 ton) pa ni bila namenjena posamezni šoli in so jo posamezniki v tem času samo oddali na javne zbirne točke akcije.

In kam gredo zbrane baterije?

Zbrane baterije ZEOS pošlje v predelavo. Obdelava in recikliranje  se, kot nam pojasnijo, vrši v tujini (Nemčija, Francija). “Ponavadi se postopki obdelave izvedejo v čim krajšem času (odvisno od zasedenosti proizvodnjih kapacitet), najkasneje pa v 1 letu od prejema v obrat za recikliranje. Shranjujejo se v večini v posebnih zabojnikih oz. sodih, ki so namenjeni za skladiščenje tovrstnih odpadkov,” pojasnjujejo.

Kako poteka predelava?

  1. Sortiranje na različne vrste OPBA (Pb, NiCd, alkalne, Zn/Cd,…)
  2. Obdelava (različni postopki: drobljenje, kemiski/metalurški postopki) kjer dobijo različne izhodne frakcije od kovin do papirja in plastike
  3. Dobimo frakcije, ki se jih potem lansira nazaj v proizvodnjo (Li, Ni, Fe,….papir, plastiko) stopnja recikliranja je odvisna od  od same vrste baterij, ki se reciklirajo (npr. svinčene je stopnja več kot 85%, za NiCd med 75% in 85%).

 


Aktivnost je organizirala družba ZEOS, d.o.o. skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, JP VOKA Snaga d.o.o. in podjetjem Varta. Potekala je v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki (v sofinanciranju Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije) ter pod okriljem 2. Mednarodnega dneva e-odpadkov (kateremu so organizatorji 14. oktobra v centru Ljubljane tudi posvetili poseben dogodek).

 

(Visited 39 times, 1 visits today)