LOGO_LUPA_web

Vsak korak do manj odpadkov v turizmu šteje

junij 14, 2018

V prvem četrtletju smo zabeležili več kot 3 milijone prenočitev turistov. V povprečju evropski dopustniki dnevno proizvedejo 1 kg odpadov, kar pomeni, 3 tisoč ton odpadov več v Sloveniji. Do leta 2050 pa se bo po podatkih UNEP-a količina odpadkov iz turističnih dejavnosti povečala za 251 %. Ti podatki spodbujajo k ukrepanju, da se napovedi ne bodo uresničile.

Na počitnicah smo precej bolj potratni

Prav vsi, tako turistični delavci kot tudi turisti, lahko pripomoremo, da ostane naša država prepoznana kot zelena destinacija. Po raziskavah se na počitnicah obnašamo precej bolj potratno, zato razmislimo, kako lahko z vpeljavo ene spremembe skupaj prispevamo k velikim učinkom. Bodimo zgled zelenega obnašanja tudi, ko gremo na potep po svetu in tujim turistom pri nas.

beach-394503_640

5 nasvetov za počitnice z manj odpadki

  • Izognimo se uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, in se na pot odpravimo s steklenicami in vrečkami za večkratno uporabo.
  • Podpirajmo okoljsko prijazne namestitve in prireditve.
  • Hrano nakupujmo na lokalnih tržnicah in si pri hotelski bifejski ponudbi naložimo toliko hrane, kot je bomo pojedli.
  • Spodbujajmo pitje vode iz pipe ter se odpovemo slamicam in pakiranim sladkorčkom.
  • Nadomestimo pribor in kozarce za enkratno uporabo s trajnejšimi alternativami.

Vsak korak šteje. In vsak bo prispeval k še bolj uspešnim rezultatom akcije Očistimo Slovenijo 2018, ki bo potekala 15. septembra.

Zero waste zgledi tudi že doma

Nekateri turistični ponudniki so v teh spremembah že zaznali svojo priložnost. Hotel Ribno je letos pridobil naziv prvi slovenski zero waste hotel. Tudi organizatorji prireditev se vedno bolj zavedajo svojega vpliva na okolje. V tem mesecu smo bili in bomo priča trem prireditvam z manj odpadki. Ena od teh je (Z)mešani festival, ki je potekal med 5. in 10. junijem v Mariboru. Pred nami sta še dve prireditvi, ki sta z uvajanjem ukrepov za zmanjševanje odpadkov pričeli že v lanskem letu. Mariborski Art kamp v sklopu Festivala Lent in folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini.

 

Vir: EBM

(Visited 47 times, 1 visits today)