LOGO_LUPA_web

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov: Manj je več!

november 15, 2019

Evropski teden zmanjševanja odpadkov se letos odvija od 16. do 24. novembra. V Sloveniji se v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvečamo ponovni uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže pod sloganom Ponovno uporabo spremeni v navado.

V Zbornici komunalnega gospodarstva so se skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor odločili pozornost nameniti trem konkretnejšim temam:

  • ravnanje s kosovnimi odpadki in njihova ponovna uporaba,
  • preprečevanje tekstilnih odpadkov in odpadnih oblačil ter
  • preprečevanje odpadne embalaže in odpadnih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Po zadnji raziskavi Eurostata smo v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju proizvedli 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji pa zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje.

“Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba. Največja ozaveščevalna akcija v Evropi se letos posveča ozaveščanju in izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi. Še posebej pereče je ravnanje s tekstilom, kosovnimi odpadki in embalažo, zato se bomo v Sloveniji posvečali načinom, kako lahko zmanjšamo in ponovno uporabimo predvsem slednje,” komentirajo na Zbornici.

Manj je več – turneja po Sloveniji

Ekologi brez meja ob pričetku Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov spodbujajo načelo “manj je več” in objavljajo lokacije Manj je več turneje po Sloveniji.

Platformo Manj je več, ki so jo Ekologi vzpostavili pred dvema letoma, uporablja že več kot 15.000 posameznikov, ki iščejo informacije o popravilih, ponovni uporabi, izmenjavi in nakupovanju z lastno embalažo. Na zemljevidih je tako objavljenih več kot 250 mojstrov in več kot 100 trgovin, kjer je mogoče kupiti vsaj nekatere izdelke brez embalaže, poseben porast pa je viden pri številu dogodkov, ki spodbujajo ponovno uporabo. V dveh letih so jih okoljevarstveniki brezplačno objavili preko 230.

Načelo manj je več pa Ekologi brez meja s predavanji “Prazen koš, polna denarnica” širijo tudi na lokalni ravni. Do konca marca 2020 bodo izvedli še osem brezplačnih predavanj:

26. november, 17.00, Rdeči križ Piran
4. december, 18.00, Četrtna skupnost Bežigrad Ljubljana
10. december, 17.00, Knjižnica Velenje
23. januar, Medgeneracijski center Štibl’c Slovenske Konjice
5. februar, 18.00, Občina Tržič
27. februar, 17.00, Mladinski center Gornja Radgona
12. marec, 18.00, Kosovelova knjižnica Komen
marec, KMKC Kompleks Ravne na Koroškem

Lokacije so izbrali z razpisom, na katerega se je odzvalo več kot 35 organizacij in posameznikov iz vse Slovenije.

Po desetih letih aktivnega delovanja na področju preprečevanja nastajanja odpadkov so okoljevarstveniki prepričani, da vsak korak na poti do zero waste šteje. Število ozaveščenih potrošnikov, ki si želijo še več alternativ, raste. Z namenom izpostavitve teh alternativ bodo Ekologi vse ponudnike, kjer so na voljo vsaj nekateri izdelki brez embalaže, v prihodnjih mesecih opremili z enotno nalepko.

 

Vir: GZS, EBM

 

(Visited 25 times, 1 visits today)