LOGO_LUPA_web

New Delhi: V samo 10 dneh pljuča polna trdih delcev

november 27, 2018
Vir: ndtv.com

V New Delhiju, glavnem mestu Indije, ki velja za eno najbolj onesnaženih mest na svetu, so s postavitvijo umetnih pljuč, želeli opozoriti na onesnaženost zraka s trdimi delci. Pljuča so v samo 10 dneh postala zapackana s trdimi delci.

Velika pljuča bele barve so postavili 3. novembra pred bolnišnico Sir Ganga Ram v New Delhiju. Pljuča so opremljena s finimi filtri za trde delce in posnemajo delovanje človeških pljuč. Že po samo 10 dneh so pljuča postala rjave barve in polne trdih delcev. »To je naravnost zastrašujoče. Zdravstvene posledice tega bodo katastrofalne,« je dogajanje komentiral specialist za pljučne bolezni Arvind Kumar, ki sodeluje v kampanji za povečanje ozaveščenosti o nevarnostih onesnaževanja zraka.

Podatki Ameriškega veleposlaništva, ki v New Delhiju neodvisno spremlja kakovost zraka, so pokazali, da je raven nevarnih delcev PM2,5 dosegla stopnjo 263, kar je desetkrat več od priporočljive ravni. Trdi delci PM2,5 so delci, ki so tako majhni, da lahko vstopajo v pljuča in krvni obtok.

 

Vir: NDTV

(Visited 108 times, 1 visits today)