LOGO_LUPA_web

Dr. Leslie Field: Taljenje Arktičnega ledu lahko upočasnimo

april 16, 2019
Foto: ice911

Neprofitna organizacija Ice911 raziskuje možnost širjenja drobnih steklenih mikrokroglic, ki so podobne snegu, preko tankega ledu, da bi le te pomagale pri odbijanju svetlobe. Posledično se taljenje ledu upočasni. Jim bo uspelo, ali jih bo prehitel čas?

Že več kot desetletje je Dr. Leslie Field, inženir s 54 patenti, raziskoval možnost, da bi preprost material: drobne, votle steklene kroglice, narejene iz peska, lahko uporabil na Arktiki, da bi upočasnil katastrofalno taljenje morskega ledu. Približno 95 % najdebelejšega ledu na Arktiki, je bilo izgubljenega v zadnjih 40 letih.

Foto: ice911
Foto: ice911

Taljenje ledu povzroča še dodatno segrevanje Zemlje

“Večletni led oz. odsevni led na Arktiki je bil v preteklosti Zemljin toplotni ščit,” pravi Field, ki zdaj vodi neprofitno organizacijo Ice911. Že več sto tisoč let je led odbijal poletno svetlobo stran od planeta. »Zato imamo zdaj še dodaten učinek segrevanja, ki je primerljiv z izpusti prometnega CO2 v ozračje.« Rešitev, ki jo raziskovalna ekipa raziskuje, vključuje širjenje drobnih steklenih mikrokroglic, ki so nekoliko podobne snegu, preko tankega ledu, ki se še vedno oblikuje vsako zimo, da postane bolj odbojna in pomaga preprečevati taljenje. Ta led ni tako odsevni kot debel starejši led, vendar Fieldova ekipa testira, ali bi lahko majhni stekleni delci posnemali koristi, ki jih je večletni led prinašal že stoletja.

Izvedba na območju celotne Arktike nemogoča

Arktični ocean zajema približno 15 milijonov kvadratnih kilometrov in uporaba materiala na celotnem ledu bi bila neizvedljiva. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko bila Arktika poleti brez ledu do leta 2030 – plus ali minus 10 let. To bi lahko pomenilo naslednje leto. Ni mogoče, da bi se ta projekt zgodil tako hitro, vendar bi se lahko v teoriji zgodil pred 2030. “To je najbolj varno usmerjen projekt za upočasnitev podnebnih sprememb,” pravi Field, “in res je nujno, da ga izvedemo vsaj na najbolj kritičnem območju.«

Vir: Fast company

(Visited 40 times, 1 visits today)