LOGO_LUPA_web

Barvanje oblačil – gre tudi brez kemikalij!

marec 28, 2019

Barvanje oblačil brez uporabe vode ali kemikalij? Po novem je tudi to mogoče. Nizozemsko podjetje DyeCoo je razvilo postopek barvanja tkanin z uporabo visokotlačnega »superkritičnega« ogljikovega dioksida.

Krožno gospodarstvo je več kot le fraza. Na Zemlji naj bi do leta 2030 živelo 9 milijard ljudi, zavedati se je potrebno, da porabimo več virov, kot nam jih lahko zagotovi planet. Naša prihodnost je odvisna od ponovne uporabe tega, kar imamo na trajnosten način. Na srečo je eden od virov neomejen, inovacija in številna podjetja razvijajo iznajdljive načine za zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje. Eno takšnih je nizozemsko podjetje DyeCoo.

Trajnostna proizvodnja oblačil

Tekstilna industrija uporablja ogromne količine vode in kemikalij ter proizvaja ogromne količine strupenih odpadkov, kar je velika težava v državah, kot so Kitajska, Indija, Bangladeš, Vietnam in Tajska.

Nizozemsko podjetje DyeCoo je razvilo postopek barvanja tkanin, ki sploh ne uporablja vode, predvsem pa nobenih kemikalij, razen samih barvil. Uporablja visokotlačni »superkritični« ogljikov dioksid, ki je v agregatnem stanju med tekočino in plinom, raztopi barvo in jo prenese globoko v tkanino. Ogljikov dioksid nato izhlapi in se ponovno reciklira ter uporabi. Tkanina absorbira 98 % barve, kar ji daje živahne barve.

Ker tkanin ni treba sušiti, je proizvodnja polovico krajša, porabi manj energije in je cenejša. Podjetje že ima partnerstva z velikimi blagovnimi znamkami, kot sta Nike in IKEA.

Vir: World Economic Forum

 

(Visited 131 times, 3 visits today)