Amazonski gozd v Kolumbiji pridobil enake pravice, kot bi šlo za osebo

maj 5, 2018

Kolumbijsko vrhovno sodišče je v aprilu vlado pozvalo k takojšnjem ukrepanju za zaščito amazonskega deževnega gozda in k ustavitvi izsekavanja. Organizatorji kampanje za zaščito so odločitev sodišča pozdravili kot zgodovinski trenutek za zaščito gozdov po svetu in za boj proti podnebnim spemembam.

Kolumbijo prekriva deževni gozd v velikosti Nemčije in Anglije skupaj – od leta 2015 pa je posek narasel za kar 44 %.  “Očitno je, da Kolumbija kljub številnim notranjim zavezam in pravilnikom ni učinkovito pristopila k problemu izsekavanja amazonskega gozda,” je pojasnilo sodišče.

deforestation-1238231_640

Tožili državo za kratenje pravice do čistega okolja

Odločitev sodišča je bila posledica tožbe vlade, ki jo je januarja vložila skupina 25 mladih tožnikov z zahtevo po zaščiti njihove pravice do zdravega okolja. V tožbi so dejali, da je vladni neuspeh ustavitve izsekavanja ogrozil njihovo pihodnost in kršil njihovo ustavno pravico do zdravega okolja, življenja, hrane in vode.

“Brez zdravega okolja živa bitja ne bodo preživela, kaj šele, da bi ga lahko ohranila za prihodnje generacije,” je poudarila sodba. 

V odločbi je sodišče kolumbijski amazonski gozd prepoznalo kot subjekt s prvicami, kar pomeni, da ima zdaj gozd enake pravice kot človek. Tako lokalna kot državna oblast morata skupaj z okoljskim in kmetijskim ministrstvom ter okoljskimi orgnaizacijami do avgusta pripraviti akcijski plan za boj proti izsekavanju gozda.

Gozdove sekajo tudi za kokain

coca-leaves-43289_640

“Uničevanje amazonskega gozda vodi k takojšnji in resni škodi za otroke in odrasle tako danes kot tudi za prihodnje generacije,” je še poudarilo sodišče in navedlo, da se gozd uničuje predvsem z namenom pridobivanja več kmetijskih površin, med katerimi so tudi površine za pridelovanje koke, ter nezakonitega rudarstva in gozdarstva. Sekanje gozdov je, kot so še dodali, ključni vir emisij, ki vodijo v podnebne spremembe, uničuejjo ekosisteme in vodne vire ter vodijo v degradacijo zemljišč.

 

 

Vir: WeForum

(Visited 110 times, 1 visits today)