100 mladih v Alpah: zahteve po trajnostnem prometu!

oktober 9, 2019
Foto: Caroline Begle (CIPRA)

S projektom CIPRA »Youth Alpine Interrail« je poleti po Alpah potovalo 100 mladih na okolju prijazen način. V Bernu so konec septembra praznovali uspešen zaključek, med katerim so skupaj pripravili zahteve po trajnostnem prometu.

Milena, ena od popotnic, je potovanje začela peš pri koči Curò v kraju Valbondione blizu Bergama v Italiji. Z vlakom je prek švicarskih in avstrijskih Alp potovala do Münchna, kjer je pred leti študirala, in se nato prek zgornjebavarskih gora odpravila v slovenske Alpe. Tam je potovala po čebelarskih učnih poteh. Marika in Alessia sta v Graubündnu v Švici sledili znani deklici v Alpah – Heidi, Bea se je v Lozani udeležila stavki za podnebje. Matevž se je povzpel na 3.842 m visok Aiguille du Midi, Emanuele je prespal v pastirski koči in zelo pohvalil stranišče v posebnem vlaku v Alpah. A to je le manjši izbor krajev, ki jih je sto mladih iz vseh alpskih držav v letošnjem poletju obiskalo z alpsko vozovnico Youth Alpine Interrail.

Foto: Alessia Robustelli

Politične zahteve

Na skupnem zaključnem dogodku v Bernu pa niso le govorili o svojih dogodivščinah, temveč so izmenjali tudi izkušnje in težave s prometom iz svojih držav ter oblikovali zahteve, med katerimi so bile ugodnejše tarife za javni prevoz in večja pogostost nočnih vlakov ali avtobusov, davek na bencin in potrojitev davka za notranje lete, mesta brez avtomobilov in WiFi v javnem prevozu …

Predloge so imeli tudi za za kolesarjenje, kot sta razvoj kolesarskih poti ali izboljšanje možnosti prevoza koles v vlakih. Poleg tega so si mnogi želeli čezmejne alpske vozovnice. CIPRA bo, kot navaja, prevzela zahteve svojega političnega dela in povabila Yoalinove veleposlanike, naj jih posredujejo svojim oblikovalcem politik v svojih regijah in državah.

Podnebna stavka

Mladi popotniki so svoje izkušnje iz alpskega Interrail-a za mlade dokumentirali na Instagramu in Facebooku. Svoje najlepše slike in zgodbe so lahko poslali na natečaj; najboljših pet fotografij in zgodb je bilo nagrajenih na zaključni prireditvi 27. septembra v prisotnosti švicarske svetnice Regule Rytz v Alpskem muzeju v Bernu.

Foto: Pascal Staedeli

Poleg tega se je delegacija Yoalinov naslednji dan udeležila mednarodne podnebne stavke v švicarski prestolnici. Yoalin-potnica Emily Rost je bila ena od govornic, ki je pred 100.000 protestniki pojasnila: »V Alpah se tovorni promet in množični turizem namesto za prevoz po železnici odločata za prevoz po cesti, medtem ko promet predstavlja 30 % emisij CO2 v EU. Zato je za našo prihodnost pomembno, da premislimo, kako porabljamo in potujemo!«

Vir: www.yoalin.org

(Visited 26 times, 1 visits today)