LOGO_LUPA_web

Ricinusovo olje: ‘vir mladosti’ iz toksičnih semen

oktober 21, 2018

Ricinusovo olje je sestavina v številnih kozmetičnih izdelkih. Spodbuja rast las, pomlajuje kožo, čisti mastno kožo, preprečuje strije …

Ricinusovo olje je tisto, ki na ga eni strani nekateri ne morejo prehvaliti, na drugi strani pa široko uporabo zavira dvom o njegovi toksičnosti. Ricinusovo olje pridobivajo iz ricinusovih semen. Ta vsebujejo ricin, ki je toksičen. Če se seme zdrobi ali prežveči, sproži enega najmočnejših strupov na svetu, za človeka so lahko smrtna doza že samo štiri semena.

A tokrat o ricinusovem olju, ki z ricinom (ki je odpadek pri izdelavi olja) nima nič skupnega. Ima veliko koristnih lastnosti, že stari Egipčani naj bi mu zaradi njih nadeli ime Kristusova dlan. Kljub temu pa previdnost ni odveč, zato priporočamo predvsem zunanjo uporabo, o kateri pišemo v tem prispevku.

 

 

Kar je zares pomembno je, da kupimo kakovostno ricinusovo olje, saj je njegova lastnost ta, da prodre globoko v kožo. Svetovati nam bodo znali tudi v lekarnah. Se pa uporaba tega olja odsvetuje pri nosečnicah in pri tistih, ki imajo težave z ledvicami ali želodcem.

Kozmetični učinki

Če se osredotočimo zgolj na kozmetične učinke: ima izjemno veliko vitamina E, od nekdaj so z njim spodbujali rast las, obrvi in trepalnic ter negovali telo. Olje čisti mastno kožo, odpravlja akne, v kombinaciji z kakšnim drugim oljem je čudovito naravno čistilo za ličila, učinkovito pa proizvaja tudi kolagen in elastin, ter na ta način ohranja mlado kožo.

Kako ga uporabiti?

Nekaj varnih načinov uporabe za kozmetične namene.

  • Za bolj sijoče lase kapljico ali dve olja kapnite k balzamu pri umivanju las.
  • Če lasje izpadajo, si zmasirajte lasišče z ricinusovim oljem, zavijte v vrečko in izperite po pol ure.
  • Za bolj goste obrvi, si jih vsak večer zmasirajte z malo ricinusovega olja.
  • Za uničene konice las zmešajte to olje z enim malce bolj nevtralnim in mešanico vtrite v konice.
  • Za kožo na obrazu kanite nekaj kapljic olja na vato in si ga vtrite na obraz, ter čez slabo uro sperite.
  • Za akne, pa tudi na splošno za nego obraza, si obraz lahko zmasiramo z ricinusovim oljem (oz. priporočamo bolj nežno mešanico na primer z olivnim oljem) in pustimo prek noči.
(Visited 139 times, 3 visits today)