LOGO_LUPA_web

Žensko druženje vsaj 2x na teden!

februar 22, 2019

Ženske naj bi se s prijateljicami družile vsaj dvakrat na teden, pravi nova raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Oksfordu, saj naj bi to dobro vplivalo na njihovo zdravje. 

 

“Dvakrat na teden zato, ker je to čas, ki ga ponavadi preživimo z najbližjimi prijatelji,” je dr. Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije z Univerze v Oksfordu povedal za Huffington Post. “Za oba spola je pomembno, da imamo širok, dobro prepreden socialni krog, ki močno vpliva na naše fizično in psihično zdravje.”

Hitrejše okrevanje, manj stresa …

Ljudje z več ali boljšimi prijatelji manj zbolevajo, hitreje okrevajo in imajo manj možnosti za prezgodnjo smrt – tako velja celo za njihove otroke. Še več: ljudje, ki si vzamejo čas za prijatelje, hitreje okrevajo po bolezni in so bolj radodarni.

To pa niti ni prva študija, ki pravi, da je druženje s prijatelji dobro za naše zdravje. Raziskovalci univerze iz Los Angelesa so npr. ugotovili, da si ženske medsebojno lahko zelo pomagajo pri zmanjševanju stresa in anksioznosti – ravno z medsebojnim druženjem, ki prinaša podporo in tolažbo pa tudi pomiritev.

Vse je v hormonih!

Raziskovalci menijo, da razlog za vse te pozitivne učinke tiči v hormonu oksitocinu, ki je eden od hormonov sreče, pravijo pa mu tudi hormon ljubezni. Največ se ga sprošča v času, ko se matere povežejo s svojimi novorojenčki. Ljudje z visoko ravnijo oksitoina so mirnejši, bolj sproščeni, bolj družabni in manj anksiozni.

Dober učinek ima tudi telefonski pogovor, a za pravo izkušnjo povezanosti je nujno, da se srečamo tudi fizično, ne le virtualno, poudarja oksfordska študija.  Dunbar še dodaja, da enako velja tudi za moške.

Vir: Travel Leisure

(Visited 451 times, 3 visits today)