LOGO_LUPA_web

Srečni kot Danci?

januar 22, 2017

Če gre verjeti poročilu Združenih narodov, v katerem raziskujejo indeks sreče po celem svetu, potem v letu 2016 veljajo Danci za najbolj srečen narod.

Kopenhagen
Kopenhagen

Raziskava Združenih narodov (World Happiness Report) je na podlagi številnih dejavnikov (pričakovana življenjska doba, BDP, občutena svoboda, socialna varnost, občutena korupcija …) 157 držav sveta razvrstila po indeksu sreče. Prvo mesto so zasedli Danci, sledijo pa jim Švicarji in Islandci.

boy-60659_960_720

Med desetimi najsrečnejšimi državami so se znašle še Norveška (4), Finska (5), Kanada (6), Nizozemska (7), Nova Zelandija (8), Avstralija (9) in Švedska (10). Slovenci smo pristali na 63. mestu. Naši hrvaški sosedje so pristali na 74. mestu, Madžari na 91. mestu, Italijani na 119. mestu in Avstrijci na 37. mestu. Zadnja država na lestvici je Burundi, pred njo pa sta se na dnu lestvice znašli še državi Sirija in Togo.

Zakaj Danci?

Združeni narodi so to poročilo objavili že četrtič, Danska pa je na prvem mestu pristala že trikrat (lani jo je prehitela Švica). Danci imajo poseben koncept življenja, ki ga imenujejo ‘hygge’: ker so zime v državah Severne Evrope dolge, mokre, mrzle in temne, se Danci tako s tem konceptom izognejo negativnim učinkov kratkih dni, kamor sodita depresija in pomanjkanje energije.

kid-1241817_960_720

Živeti udobno

Načrtno torej ustvarjajo toplo vzdušje na vsakem koraku, se družijo z družino in prijatelji in se razvajajo z majhnimi pregrehami – sladicami. Živeti na danski način pomeni živeti udobno.

Danci pravijo, da je besedo ‘hygge’ težko prevesti; najboljši približek so besede udobje, sproščenost, toplina, trenutki zadovoljstva, sreče, občutek varnosti in lepota majhnih stvari. Če nam tako, vsaj za trenutek, uspe priti v stanje brez stresa, besa, pritiska okolice – potem lahko resnično uživamo v nečem – bodisi sami ali v družbi. In tako bomo doživeli ta danski ‘hygge’.

(Visited 64 times, 1 visits today)