LOGO_LUPA_web

Priročnik za domača čistila: 5 sestavin, ki jih nujno potrebujete

avgust 10, 2018

Cene naravnih čistil, ki jih lahko kupimo v trgovini, so velikokrat nekoliko višje, kar pa zagotovo ne pomeni, da moramo poseči po cenejših čistilih polnih kemikalij, ki škodujejo okolju in nam. Naredimo si lahko svoja domača čistila, potrebujemo pa je pet sestavin!

S petimi osnovnimi sestavinami lahko očistite skoraj vse v vašem domu, od prašnih polic, tal do umazanega perila in kopalnice. Izdelava domačih čistil je eden najlažjih projektov, ki se ga lahko lotimo prav vsi. Poleg tega, da bomo ustvarili okolju prijazna in cenejša čistila, bomo prav tako zmanjšali onesnaženje zraka v zaprtih prostorih.

5 osnovnih sestavin za domača čistila:

Kis: To je glavna sestavina za naravno čiščenje. Uporaben je prav v vseh kotičkih našega doma. Kis očisti, doda sijaj, razkuži in odstranjuje slabe vonjave ter plesen.

Soda bikarbona: Soda mešana s kisom je odličen odstranjevalec vodnega kamna v kopalnici in kuhinjskem koritu. Če jo zmešate z vodo, pa postane čistilo za kad in odstrani ostanke hrane na štedilniku.

Eterično olje limone ali čajevca: Le nekaj kapljic eteričnega olja bo delovalo protibakterijsko.

Tekoče kastiljsko milo: Malo kastiljskega mila zmešajte z vodo in očistite pult. Med tem ko kis na granitni ali marmornati pult deluje morda preveč agresivno, bo kastiljsko milo pult očistilo temeljito, a nežno. Uporabite ga lahko tudi za posodo, tla ali kjer koli drugje, kjer je potrebno osnovno, nežno čiščenje.

Krpa: Naj bo leto 2019 leto zmanjšane porabe papirnatih brisač, uporabite raje krpo, ki jo lahko operete in porabite večkrat!


4 recepti za začetek

Čistilo za steklo:

V plastenko z razpršilcem zmešajte enak del kisa in vode. Dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja limone ali čajevca.

Čistilo za stranišče:

V stranišče stresite skodelico sode bikarbone, čezenj polijte skodelico kisa in očistite s toaletno krtačo kot običajno, nato splaknite.

Večnamensko čistilo/čistilo za kuhinjo:

V plastenko nalijte ¼ kastiljskega mila, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja in do vrha napolnite z vodo. Pretresite, popršite po površini in nato obrišite z vlažno krpo.

Detergent za pomivanje posode:

Plastenko napolnite s skodelico kastiljskega mila, 3-4 žlicami vode in 5 kapljicami eteričnega olja limone.

(Visited 134 times, 3 visits today)