LOGO_LUPA_web

Naredimo sami: rastlinski terarij

maj 11, 2019

Razmišljate kako razvedriti svoj dom? Terarij je lahko zelo enostaven in zabaven način s katerim lahko v stanovanje vnesemo košček narave. Nenehno ga lahko prilagajamo in dopolnjujemo z različnimi dekorji.

Kaj je rastlinski terarij?

Terarij je majhno, zaprto okolje, ki je primerno za številne rastline. Je nekakšna topla greda v veliko manjšem obsegu. Rastline, skale in drugi elemente shranimo v posodo (običajno stekleno), ki jo lahko zapremo, ali pa tudi ne. Rastline in zemlja nato začnejo sproščati vodne hlape, ki se nabirajo na stenah posode in nato spolzijo nazaj na dno posode. Na ta način so rastline samozadostne in jih ni treba pogosto zalivati.

Rastlinski terarij lahko kupimo, še bolj zabavno pa je, da ga naredimo sami. Ustvarimo ga lahko v treh preprostih korakih.

1. Izberite posodo

S prvim korakom lahko prikažete svoj občutek za slog. Izberite posodo, ki vam je všeč. Lahko je to preprosto večji kozarec za vlaganje ali morda steklena posoda bolj geometrijskih oblik. Posoda je lahko takšna, da jo postavite na polico ali pa morda obesite, da visi v zraku.

2. Izberite rastline

Vrste rastlin, ki jih lahko izberete, so odvisne od tega kakšno ste izbrali posodo. Posoda, ki je popolnoma zaprta je primerna za rastline, ki imajo rade vlago, to so praproti, mahovi in eksotične rastline. Bolj odprte posode pa so primerne za sukulente, kaktuse in druge sobne rastline. Prepričajte se, da rastlina, ki jo želite, raste počasi, da ne bo prehitro zavzela majhnega prostora.

3. Pripravite plasti za podlago

Podobno kot lazanjo, boste morali rastlinam po plasteh urediti tudi pravilno rastišče. Z različnimi plastmi zemlje boste rastlinam zagotovili ustrezno vlago in odtekanje vode.

  1. sloj: kamenčki ali droben pesek za odvajanje vode
  2. sloj: Aktivno oglje, ki preprečuje razvoj plesni
  3. sloj: mah, ki bo zaščitil korenine pred preveliko vlago
  4. sloj: 3–5 cm zemlje
  5. sloj: rastline, ki ste jih izbrali; poskrbite, da imajo vse enake zahteve glede svetlobe in vlage
  6. sloj: dekorativni elementi, kot so okrasni kamni, lubje, figurice ali drugi neživi predmeti. Tu lahko pokažete svojo kreativnost ali pa pustite bolj preprost izgled.
(Visited 144 times, 2 visits today)