Naravni napitki za boljši spanec

november 5, 2017

Borba, da zvečer zaspite, nočno vstajanje in gledanje na uro so znaki običajne nespečnosti. Nespečnost je pogost problem, ki negativno vpliva na naše razpoloženje, zdravje in nam včasih uniči celoten dan. Obstaja več razlogov zakaj nas muči nespečnost. Stres, anksioznost, čustva, zdravila ali nelagodna posteljnina so le nekateri dejavniki.

A na srečo obstajajo naravne pijače, ki nam lahko pomagajo pri boljšem spancu.

Mandljevo mleko in chia semena

Serotonin je pomemben pobudnik spanja. Sinteza serotonina centralnega živčnega sistema pa je odvisna od razpoložljivosti triptofana. Mandljevo mleko ima visoko vsebnost triptofana, kot tudi drugih hranil, ki pomagajo pri spancu. Eden izmed teh je tudi magnezij.

Chia semena so nedavno postala eno od superživil in tudi te imajo visoko vsebnost triptofana, ki izboljšuje spanec. Prav tako so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, ki so koristne pri spodbujanju spanca. Spijmo kozarec mandljevega mleka z žlico chia semen, preden se odpravimo v posteljo.

Češnjev sok

Druga priljubljena pijača za izboljšanje spanca je pravi 100% češnjev sok. Ta pomaga zvišati melatonin, kar vodi v več spanja in predvsem boljši spanec. Melatonin skrajša čas potreben, da zaspimo, poveča število spalnih ur in tudi izboljša dnevno pozornost.

Mleko in muškatni orešček

To zdravilo za nespečnost so uporabljali že naši dedki in babice in je primerno tudi za otroke. Mleko vsebuje velike količine aminokislinskega triptofana, ki pomaga pri spanju in ima pomirjujoč učinek na živce. Dodatek medu in muškatnega oreščka pa še dodatno poveča spalno moč te pijače.

Kamilični sivkin čaj

chamomile-829487

Znano je, da kamilica in sivka sprostita in pomirita čute in um. Kamilične in sivkine cvetove prelijte z vročo vodo, da se voda napije cvetnih sokov. Nato čaj precedite in ga spijete pred spanjem.

Rožično mleko

Rožič je plod zimzelenega drevesa rožičevca, ki raste v sredozemlju. Je zdrava alternativa kakavu, saj ima sladek karamelno-čokoladen okus. V presnem stanju je njegova tekstura mehka in lepljiva, podobna karameli, a pri nas je veliko bolj poznana rožičeva moka. Rožič ima visoko vsebnost vitamina B, ki je potreben za dober spanec. Pomaga pri uravnavanju ciklusa spanja in izboljšanju ravni serotonina v telesu. Malo rožičeve moke vmešajte v kozarec toplega mleka ali vode. Pijte jo počasi pred spanjem za dober spanec.

Kokosova voda

Velikokrat imamo kokosovo vodo za spodbudno energijsko pijačo, a je ta pravzaprav naša najboljša prijateljica, ko gre za dober spanec. Ima visoko vsebnost magnezija in je dobra za rehidracijo. Požirek osvežujoče kokosove vode zvečer vas bo ponesel v sladke sanje o eksotičnih plažah, še preden boste dobro zatisnili oči!

Lahko noč!

(Visited 395 times, 8 visits today)